Situație hidrologică gravă. Delta Dunării nu mai are apă

Publicat: 20 oct. 2023, 13:30, de Alice Gherman, în ECONOMIE , ? cititori
Situație hidrologică gravă. Delta Dunării nu mai are apă

Ieri, 19 octombrie 2023, la Galați s-a înregistrat o cotă de 48 cm, doar cu 5 cm mai mare față de cota istorică, de 43 cm, înregistrată în anul 1921. Prognozele INGHA București rămân nefavorabile în continuare. Sunt afectate ecosistemul, economia zonei deltei și pescarii.

La rubrica Meteo, prezentatorii tv ne asigură zilnic că vremea e frumoasă, dar „vremea frumoasă” nu e și prietenoasă cu mediul înconjurător. Scăderea accelerată din ultima vreme a nivelului Dunării, de pildă, are drept consecință reducerea nivelului apei din Delta Dunării, cu repercursiuni asupra ecosistemelor și vieții locuitorilor din zona deltei și nu numai. Ieri, la Galați s-a înregistrat o cotă de 48 cm, cu numai 5 cm mai mare față de cota istorică, de 43 cm, înregistrată în anul 1921. Mai mult, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor București indică pentru următoarele 120 de ore o cotă de 42 cm a Dunării, ceea ce va reprezenta un nou record negativ pentru zona Galați. 

Nici la Tulcea cotele Dunării nu sunt mai bune. Acolo nivelul Dunării este de 27 cm, cu un metru mai mică față de cotele ultimelor trei luni, ceea ce afectează direct biosistemele din Delta Dunării. Și ploi prea multe nu se anunță în următoarea perioadă! În plus, unii localnici ai deltei susțin că recentele decolmatări ale canalelor au contribuit în anumite zone la secarea lacurilor periferice.

Cotele mici ale apelor Dunării au repercursiuni asupra pescuitului. Deja, prin ordinului de prohibiție pe anul în curs pescuitul industrial cu setca și năvodul a fost oprit în momentul în care cota la Tulcea a coborât sub 50 cm. Specialiștii spun că, o dată cu retragerea apelor, peștele se refugiază în locurile mai adânci cu apă, cunoscute de pescari, și astfel este mult mai ușor de prins, crescând exponențial riscul pescuitului excedentar. Pe de altă parte, asociațiile și pescarii din complexul Razim-Sinoe sau din alte zone ale deltei se arată nemulțumiți de ordinul de prohibiție spunând că nu pot atinge cotele de pește stabilite, fapt care va duce la suspendarea sau anularea permiselor de pescuit pentru anul 2024.Așadar o situație îngrijorătoare pentru toată lumea Deltei Dunării.