„Slăbirea Germaniei, consolidarea SUA”, scenariul bombă care a zguduit lumea

Publicat: 05 dec. 2022, 10:31, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
„Slăbirea Germaniei, consolidarea SUA”, scenariul bombă care a zguduit lumea

Un document de la think tank-ul RAND Corporation denumit „Slăbirea Germaniei, consolidarea SUA”, scăpat în mediul online prin luna ianuarie a acestuia an, dar uitat, descrie modului în care criza energetică din Europa a fost planificată de Statele Unite ale Americii.

Totodată documentul sugerează că există o „necesitate urgentă” de aflux de resurse din exterior pentru a menține economia americană în ansamblu, dar „în special sistemul bancar”.

Dar, obiectivul cheie descris în document este divizarea Europei – în special a Germaniei și Rusiei – și distrugerea economiei europene prin plasarea unor „idioți utili” în poziții politice pentru a împiedica aprovizionarea cu energie de către Rusia a țărilor de pe continentul european.

Trebuie precizat că think tank-ul RAND Corporation are 1.850 de angajați și un buget de 350 de milioane de dolari, având scopul declarat de a „îmbunătăți politicile și procesul decizional prin cercetare și analiză”.

Numele think tank-ul RAND Corporation este legat în primul rând de Departamentul de Apărare al SUA și este renumit pentru că a fost influent în dezvoltarea strategiilor militare și de altă natură în timpul Războiului Rece.

Brexitul a oferit independență Germaniei

Potrivit documentului Rand, „numai țările europene legate de angajamentele UE și NATO ne pot oferi acestea fără costuri militare și politice semnificative pentru noi”, iar principalul obstacol în calea acestei ambiții este creșterea independenței Germaniei. Printre altele, documentul subliniază faptul că Brexitul a oferit Germaniei o mai mare independență și a îngreunat influența SUA asupra deciziilor guvernelor europene.

Unul dintre obiectivele cheie al acestei strategii cinice este, în special, distrugerea cooperării Germaniei și Franței cu Rusia, care este văzută drept cea mai mare amenințare economică și politică pentru SUA.

„Dacă va fi implementat, acest scenariu va transforma în cele din urmă Europa într-un concurent nu doar economic, ci și politic al SUA”, se menționează în document. Singura modalitate: „Atragerea Rusiei în război cu Ucraina.”

Pentru a zdrobi această amenințare politică, Rand prezintă un plan strategic axat, în primul rând, pe distrugerea economiei germane. „Oprirea livrărilor rusești ar putea crea o criză sistemică, devastatoare pentru economia germană și, indirect, pentru Uniunea Europeană în ansamblu”, se precizează în document iar cheia este atragerea țărilor europene în război. 

„Singura modalitate posibilă de a ne asigura că Germania respinge livrările rusești de energie este de a atrage ambele părți în conflictul militar din Ucraina. Acțiunile noastre continue în această țară vor duce inevitabil la un răspuns militar din partea Rusiei. În mod clar, Rusia nu va accepta presiunea masivă a armatei ucrainene asupra Republicii Populare Donețk fără un răspuns militar. Acest lucru ar face posibilă prezentarea Rusiei drept stat agresor și apoi implementarea întregului pachet de sancțiuni, care a fost deja elaborat”.

Partidele verzi

Documentul Rand mai sugerează faptul că partidele verzi vor forța Germania să „cadă în capcană”. Partidele verzi din Europa sunt descrise ca fiind deosebit de ușor de manipulat pentru a achiesa la planurile imperialismului american.

„Precondiția pentru ca Germania să cadă în această capcană este rolul dominant al partidelor verzi și al ideologiilor europene. Mișcarea ecologistă germană este o mișcare extrem de dogmatică, dacă nu chiar fanatică, ceea ce o face să ignore destul de ușor argumentele economice”, se scrie în document, dându-se ca exemplu de acest tip de politician pe ministrului de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și ministrului Mediului, Robert Habeck.

„Caracteristicile personale și lipsa de profesionalism fac posibilă presupunerea că le este imposibil să-și recunoască propriile greșeli la timp. Prin urmare, este suficient pentru a ne forma rapid o imagine mediatică a războiului agresiv al lui Putin – și vom face din Verzi susținători înfocați și duri ai sancțiunilor – un „partid de război”.

Acest lucru va face posibilă impunerea sancțiunilor fără obstacole”. De exemplu, Annalena Baerbock este binecunoscută pentru că a declarat că va continua suspendarea achiziționării gazelor rusești chiar și în timpul iernii – indiferent de părerea alegătorilor săi despre această chestiune și de consecințele pentru populația germană.

„Vom fi alături de Ucraina și asta înseamnă că sancțiunile vor rămâne, și pe timp de iarnă – chiar dacă devine foarte dur pentru politicieni”, a spus ea la o conferință recentă la Praga.

Reducerea aprovizionării cu energie

Autorii strategiei Rand își exprimă speranța că pagubele produse Germaniei și Rusiei vor fi atât de mari încât vor face imposibilă restabilirea relațiilor normale de mai târziu dintre cele două țări. „O reducere a aprovizionării cu energie din Rusia – în mod ideal, o oprire completă a acestei aprovizionări – ar duce la rezultate dezastruoase pentru industria germană.

Totodată, necesitatea de a deturna cantități semnificative de gaz rusesc pentru încălzirea pe timpul iernii va agrava și mai mult deficitul. Blocajele în întreprinderile industriale ar provoca penurie de componente și piese de schimb pentru producție, o întrerupere a lanțurilor logistice și, în cele din urmă, un efect de domino”.

În cele din urmă, un colaps total al economiei în Europa este considerat atât probabil cât și de dorit. „Nu numai că va oferi o lovitură devastatoare economiei germane, ci și întreaga economie a întregii economii Uniuni Europene se va prăbuși inevitabil.”

De asemenea, în document se mai subliniază că „beneficiile companiilor cu sediul în SUA care au o concurență mai mică pe piața mondială, avantajele logistice și ieșirea de capital din Europa ar însemna să contribuie la economia SUA cu aproximativ 7-9 trilioane de dolari”. În plus, documentul Rand menționează și un alt efect important: mulți europeni bine educați și tineri vor fi forțați să emigreze în SUA.

Acest scenariu al think tank-ul RAND Corporation scăpat în mediul online este cutremurător, dar o serie de evenimente care au avut loc din ianuarie până acum, cum ar fi războiul din Ucraina sau criza energetică din Europa, demonstrează că previziunile autorilor acestei strategii au fost corecte. Scurt, clar și fără cuvinte!