Soluția pentru modernizarea secțiilor de Terapie Intensivă

Publicat: 19 nov. 2020, 09:30, de Cezar Amariei, în Sănătate , ? cititori
Soluția pentru modernizarea secțiilor de Terapie Intensivă

Secțiile de Terapie Intensivă din țară vor fi modernizate, accentul punându-se în primul rând pe schimbarea instalațiilor electrice și a celor de alimentare cu gaz medical, astfel încât să fie redimensionate nevoilor actuale. Bugetul estimat în prima etapă este de 50 de milioane de euro.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul s-a gândit deja la o sumă și că în scurt timp vor fi demarate procedurile.

„În această seară (miercuri seara, n.r.) avem în primă lectură o Ordonanță de Urgență prin care aprobăm 50 de milioane pentru decontarea acestor servicii de upgradare a sistemelor de alimentare cu gaz medical și electricitate în secțiile deja supraîncărcate”, a declarat Turcan miercuri seară, într-o emisiune susținută la B1TV.

Aceasta susține că Guvernul a dotat unitățile medicale cu paturi cu aparatură în valoare de 1,2 miliarde de euro. În plus, a fost crescut numărul de paturi din ATI, secțiile au fost dotate cu oxigen, injectomate, monitoare, fapt ce a condus la o creștere a consumului pe o structură învechită a spitalelor.

„Vom trimite echipe în teritoriu, se fac de la nivel de unitate spitalicească și verificăm responsabilitatea cu care se fac aceste monitorizări și verificări. Vom susține un program de decontare a acestor cheltuieli și realizare a lor în regim rapid”, a mai spus Turcan.

Anunțul vine în contextul tragediei întâmplate sâmbătă seara, când un incendiu a izbucnit la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț. 10 persoane și-au pierdut viața și alte șapte au fost grav rănite. Se pare că flacăra a pornit de la un scurt-circuit produs de un injectomat.