Soțiile japoneze din Coreea de Nord care nu au mai apucat să-și vadă familiile vreodată

Publicat: 17 feb. 2021, 10:30, de Andreea Borcilă, în LIFESTYLE , ? cititori
Soțiile japoneze din Coreea de Nord care nu au mai apucat să-și vadă familiile vreodată
femei coreene

Au trecut 61 de ani de când Mitsuko Minakawa s-a îmbarcat pe un feribot de pe coasta Mării Japoniei, gândindu-se la noua viață pe care o va avea în Coreea de Nord, însă angoasa acelei zile însorite din primăvara anului 1960 nu a părăsit-o niciodată.

Cu două luni înainte, se căsătorise cu un bărbat coreean, pe numele său Choe Hwa-jae, de la Universitatea japoneză Hokkaido, acolo unde Mitsuko era singura femeie dintr-o clasă de 100 de studenți. Pe atunci, ea avea doar 21 de ani, se arată într-un reportaj al publicației The Guardian.

Mitsuko și Choe au făcut parte din repatrierea în masă a rezidenților coreeni din Japonia – mulți dintre ei fuseseră aduși pentru a lucra în mine și fabrici.

Indiferent de ce parte a frontierei proveneau, coreenii din Japonia s-au confruntat cu multe discriminări

Peste 93.000 de etnici coreeni, cunoscuți sub numele de Zainichi , s-au mutat în Coreea de Nord între 1959 și 1984. Printre ei se numărau 1.830 de japoneze care, la fel ca Mitsuko, se căsătoriseră cu bărbați coreeni. În plus, exista un număr mai mic de japonezi care aveau soții de origine coreeană.

Coreea de Nord, fondată în 1948 de Kim Ir-sen, i-a întâmpinat pe coreenii repatriați cu brațele deschise, chiar dacă aproape toți aveau legături familiale în Coreea de Sud. 

În schimbul faptului că au ajutat la reconstrucția Republicii Populare Democrate Coreene devastată de război, lui Mitsuko și lui Choe – împreună cu alți zeci de mii de oameni – li s-a promis un paradis socialist la care alții doar visează.

„Soțul meu provenea dintr-un mediu sărac. Familia mea a fost împotriva căsătoriei noastre și nu a venit la nuntă. Mama a plâns și a spus <<te rog, nu pleca. Gândește-te la ceea ce faci>>. Când îmi amintesc că a spus asta, nu pot să nu plâng. Aveam doar 21 de ani”, povestește Mitsuko.

Ea și soțul ei, care au murit în 2014, s-au stabilit în orașul portuar Wonsan din zona de Est, acolo unde el lucra în domeniul pescuitului.

Coreea de Nord, dificil de vizitat

În 2002, liderul de atunci al Coreei de Nord, Kim Jong-il, a recunoscut că spionii regimului au răpit cetățeni japonezi între anii 1970 și 1980.

Când au plecat în Coreea de Nord, femeile au fost făcute să creadă că vor putea să se întoarcă în Japonia pentru a-și vizita familiile. Până la urmă, vizitele au devenit foarte dificile deoarece ambele țări nu au păstrat niciodată vreo legătură diplomatică. 

Majoritatea părinților s-au opus deciziei lor de a pleca, dar femeile le-au spus să nu-și facă griji, că îi vor vedea din nou. În cele din urmă, nici măcar nu au putut să-și vadă părinții înainte de a muri. Plâng de fiecare dată când vorbesc despre asta.

În total, doar 43 de japoneze au primit permisiunea de a se întoarce în țara de origine pentru câteva zile, ca parte a programelor speciale de „reîntoarcere” desfășurate în 1997, 1998 și 2002.