Spania: Un prim caz de gripă aviară la om

Deocamdată, transmiterea gripei aviare de la păsări la om este un fenomen rar. Totuși un caz a fost confirmat în Spania.

La sfârșitul lunii septembrie, un angajat la o fermă avicol spaniolă a contractat gripa aviară (H5N1). Porivit ministerului spaniol al Sănătății, pacientul a fost  asimptomatic până la un test negativ.
Într-un comunicat, Ministerul Sănătății precizează că pacientul a rămas izolat și că singurul contact apropiat a fost și este negativ. ”Transmiterea de la păsări la om este considerată ca fiind un fenomen rar, iar transmiterea inter-umană este și mai rară.

În Spania, au fost detectate 79 de focare de gripă aviară la păsări sălbatice și 36, la ferme de animale, potrivit cifrelor oficiale.

Institutul Pasteur subliniază că transmiterea virusului are loc doar de la animal la om. Dar, în perspectivă, autoritățile sanitare se tem de o mutație a virusului spre o formă transmisibilă de la om la om.

Apariția unui virus gripal aparținând unui subtip viral total necunoscut oamenilor ca H5N1 face ineficientă memoria imunitară a populației generale, dobândită în cursul epidemiilor sezoniere în urma virusurilor gripale clasice – în prezent pentru tulpinile A: H3N2 și A(H1N1)pdm09”, subliniază Institutul Pasteur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole