Spitalele din România s-au umplut de pacienți cu afecțiuni digestive severe. Care sunt cele mai frecvente cauze identificate

Publicat: 18 iun. 2025, 06:29, de Carmen Ciripoiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Spitalele din România s-au umplut de pacienți cu afecțiuni digestive severe. Care sunt cele mai frecvente cauze identificate

Luna iunie a venit cu un val de pacienți cu afecțiuni severe în spitalele din România. Specialiștii susțin că acestea sunt cauzate în special de rotavirus și norovirus, precum și de toxiinfecții alimentare.

Potrivit informațiilor oferite de managerului Institutului „Matei Balș” din București, dr. Adrian Marinescu, toxinfecțiile alimentare sunt „o tradiție” în sezonul cald și „nu întotdeauna sunt forme ușoare”.

Specialistul recomandă ca persoanele vulnerabile, copiii sau vârstnicii să meargă imediat să ceară ajutor medical, pentru că pot dezvolta complicații grave în doar câteva ore.

Cauzele și simptomele rotavirusului

Principala cauză a gastroenteritei severe la sugari și copii mici este rotavirusul, care se răspândește prin alimente sau apă contaminate și suprafețe infectate. Simptomele includ diaree severă, apoasă, vărsături frecvente, febră, dureri abdominale, deshidratare rapidă. Cel mai vulnerabili sunt copiii sub cinci ani, iar simptomatologia apare la 1-3 zile după expunere.

Cum se manifestă norovirusul

Responsabil pentru majoritatea cazurilor de gastroenterită virală la copiii mai mari și adulți este norovirusul, fiind considerat foarte contagios. Acesta se transmite direct, prin alimente sau apă contaminate și suprafețe infectate și e frecvent în comunități.

Simptomele includ vărsături severe și bruște, diaree apoasă, crampe abdominale, febră ușoară sau absentă, greață și cefalee. Simptomele apar la 12-48 de ore după expunere și durează 1-3 zile. Simptomele sunt similare și în cazul toxiinfecțiilor alimentare.

În acest caz, cauzele sunt Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter sau Clostridium perfringens, frecvente în alimentele păstrate în condiții inadecvate sau insuficient gătite.

Recomandările specialistului pentru părinți

Dr. Adrian Marinescu le recomandă părinților să meargă imediat cu cei mici la camera de gardă, preferabil la un spital de boli infecțioase, în momentul în care copiii prezintă simptomatologia specifică.

De asemenea, spune specialistul, părinții trebuie să observe dacă micuțul devine letargic, refuză să bea lichide sau prezintă semne de deshidratare. Perfuziile intravenoase sunt esențiale pentru corectarea deshidratării, fiind, în cazurile severe, mai eficiente decât rehidratarea orală.

Măsuri de prevenție

Pentru ca riscul infecțiilor cu rotavirus, norovirus și toxiinfecții alimentare să fie redus, există câteva măsuri de prevenție. Mâinile trebuie să fie spălate bine cu săpun timp de minim 20 de secunde înainte de masă și după utilizarea toaletei.

Suprafețele din bucătărie și baie, unde virusul poate să persiste zile întregi, trebuie dezinfectate. Evitați că consumați alimente care au stat la temperaturi ridicate mai mult de două ore. Întrucât norovirusul este contagios, persoanele infectate trebuie să evite contactul cu alții timp de 48 de ore după dispariția simptomelor.