Spitalul ”Grigore Alexandrescu”: Un nou transplant hepatic la copil

Publicat: 24 apr. 2024, 06:48, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Spitalul ”Grigore Alexandrescu”: Un nou transplant hepatic la copil
Prof. Vlad Brașoveanu conf. Laura Balanescu transplant hepatic copil

O echipă de medici de la Institutul Clinic Fundeni și Spitalul ”Grigore Alexandrescu” au realizat, marți, un nou transplant hepatic pediatric. Este al treilea transplant hepatic la un copil și al 11-lea de la înființarea, anul trecut, a Centrului de transplant hepatic pediatric din cadrul Spitalului ”Grigore Alexandrescu”.

Echipa de medici care a efectuat transplantul este coordonată de  prof. univ. dr. Vlad Brașoveanu, șeful Secției de Chirurgie și Transplant Heaptic ”Dan Setlacec”, din cadrul Institutul Clinic  Fundeni, și conf. univ. dr Laura Bălănescu, șeful Centrului de Transplant Hepatic Pediatric de la SPitalul ”Grigore Alexandrescu”.

Prof. univ. dr. Brașoveanu ne-a precizat că ”pacienta are 17 ani și avea un diagnostic sever: ciroză hepatică decompensată, autoimună. Fetița a primit un ficat  sănătos de la un donator cadaveric (35 de ani).  Post-transplant, pacienta are o evoluție bună”.

Primul Centru de transplant hepatic la copil

La Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” este primul centru de transplant hepatic pediatric din România. Intervențiile de transplant de aici sunt rodul colaborării între  medicii de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” și de la Institutul Clinic Fundeni (IC Fundeni).

Până acum copii cu probleme hepatice grave beneficiau de transplant la IC Fundeni sau în străinătate.

În prezent, transplantul hepatic la adult se efectuează în continuare la IC Fundeni și transplantul pediatric, la Centrul de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”.

Medicii de la IC Fundeni, formați de profesorul Irinel Popescu, au efectuat deja peste 50 de intervenții de transplant hepatic pediatric, precizează prof. univ. dr. Vlad Brașoveanu.

”Are ceva sfânt, ceva divin”

Profesorul Brașoveanu, născut la Nisporeni, Republica Moldova, se apropie de 2.000 de transplanturi de ficat, la pacienți adulți și copii, realizate în Moldova și România. Nu pregetă să-și exprime  o convingere verificată la fiecare intervenție de acest gen: ”Medicina, chirurgia, transplantul nu  înseamnă doar știință, este și divinitate. Este o profesie dăruită de Dumnezeu. Are ceva  sfânt, ceva divin”.

La Centrul de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu se efectuează toate cele trei tipuri de transplant hepatic: transplant cu organ de la donator cadaveric; transplant split cu ficat partajat beneficiari fiind doi pacienți; transplant de la donator viu.

Costurile unei intervenții de transplant hepatic sunt de peste 100.000 de euro și sunt achitate de CNAS.