Sprijin ucrainean în criza energetică europeană. România, principalul beneficiar

Ucraina va exporta de astăzi o cantitate importantă de curent electric, venind în sprijinul țărilor din Uniunea Europeană, afectate de criza energiei. Jumătate din producție va fi livrată României.

Rețeaua europeană a operatorilor de transport și de sistem de energie electrică (ENTSO-E, în care figurează 42 de operatori din 35 de țări membre) a crescut la 300 MW capacitatea disponibilă pentru exporturile de energie electrică din Ucraina către Uniunea Europeană în timpul orelor cu cel mai mare consum de energie electrică.

Acest lucru este menționat într-un comunicat de presă transmis luni de compania energetică națională Ukrenergo, relatează agenția ucraineană de știri Ukrainski Novini.

„Volumul disponibil pentru exportul/ importul de energie electrică între Ucraina și ENTSO-E a fost majorat cu 50 MW în orele de zi și de seară. În special, de la 7:00 la 23:00 (ora central europeană) – luni -vineri și de la 9:00 la 23:00 – sâmbătă-duminică. Prima zi de livrare cu volume crescute este 5 septembrie”, se arată în comunicat.

Potrivit raportului, capacitatea totală disponibilă a rețelelor electrice între sistemele energetice din Ucraina și UE în timpul orelor de zi și de seară a crescut la 300 MW (echivalentul a aprox 4-5% din consumul zilnic al României, n.r.), iar noaptea va rămâne la nivelul de 250 MW.

În prima zi de livrare, 5 septembrie, la licitațiile de acces la trecerile interstatale în timpul orelor de zi și de noapte, acesta va fi distribuit în direcția României în cantitate de 125 MW, Slovacia – 175 MW, iar din 6 septembrie – în ambele țări în mod egal: 150 MW seara și 125 MW noaptea, în fiecare țară. În cazul nostru ar reprezenta aproximativ 2% din cantitatea zilnică

Pe 30 iunie, Ucraina a început să exporte energie electrică în Europa iar din 30 iulie și până în prezent, Ucraina a crescut exporturile de energie electrică către Europa de 2,5 ori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...