Starea de urgență în Republica Moldova, introdusă din motive politice? Părerea avocatului

Un avocat și profesor de drept consideră că Parlamentul Republicii Moldova a introdus starea de urgenţă din motive politice şi fără o argumentare adecvată.

Potrivit Infotag, acest lucru a fost discutat în cadrul emisiunii „Cutia neagra” de la TV8 – post de televiziune din Republica Moldova.

Am spus deja că există toate motivele dizolvării Parlamentului. Dacă Curtea Constituţională se va ghida de Constituţie, de legile şi deciziile sale anterioare, atunci nu poate lua o altă hotărâre, decât una pozitivă pentru dizolvarea Parlamentului.

Preşedintele Maia Sandu ar trebui deja să elaboreze un proiect de decret în această privinţă. Acest lucru îl înţelege şi majoritatea parlamentară, care, din ultimele puteri, se opune dizolvării Parlamentului.

De aceea au recurs la ultima soluţie posibilă pentru amânarea alegerilor: impunerea stării de urgenţă„, a spus avocatul şi profesorul de drept Teodor Cârnaţ.

Ce spune legea

În opinia sa, „deputaţii majorităţii parlamentare au înţeles că au mai rămas doar câteva zile pentru acest Parlament şi, prin urmare, au decis să-şi prelungească viaţa cu cel puţin încă două luni”.

În acelaşi timp, avocatul este convins că decizia a fost luată cu încălcarea legii şi poate fi anulată de Curtea Constituţională. „Conform legii privind introducerea stării de urgenţă, a stării de asediu sau a legii marţiale, iniţiativa în această privinţă poate veni doar de la un guvern cu drepturi depline sau de la preşedinte.

În consecinţă, o decizie luată într-un alt fel de mod (la iniţiativa unui grup de deputaţi) este neconstituţională„, a subliniat avocatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...