Statele ASEAN renunță la tranzacțiile în dolari, euro, liră și yeni de teama sancțiunilor SUA

Publicat: 04 apr. 2023, 08:45, de Ovidiu Zară, în Internațional , ? cititori
Statele ASEAN renunță la tranzacțiile în dolari, euro, liră și yeni de teama sancțiunilor SUA

O reuniune oficială a tuturor miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale ale Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) derulată la finele luni martie în Indonezia a avut ca principal discuţie reducerea dependenței tranzacțiilor financiare de dolarul american, euro, yen și lira sterlină și trecerea la decontări în monedele locale.

Decizia are ca scop declarat menținerea stabilităţii financiare și promovarea integrării financiare, în contextul unei perspective economice incerte care ar putea afecta impulsul creșterii economice în regiunea  Asiei de Sud-Est.

Derulată sub egida ASEAN contează: epicentrul creşterii” reuniunea a avut ca principală discuţie reducerea dependenței de monedele majore prin sistemul de Tranzacționare în Moneda Locală (TML), în fapt o extensie a sistemului de decontare a monedelor locale (LCS) care a început deja să fie implementat în rândul statelor membre ASEAN.

Decizia va avea ca efect implementarea unui sistem extins de plată digitală transfrontalier ASEAN, care va permite statelor membre să utilizeze monedele locale pentru comerț. Deja un acord privind această cooperare a fost parafat între Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine și Thailanda în noiembrie 2022.

Pe 27 martie a.c. autoritatea de reglementare bancară indoneziană a comunicat faptul că Bank Indonesia se pregătește să introducă propriul sistem de plată internă. Președintele indonezian Joko Widodo a cerut guvernelor regionale să înceapă să folosească cardurile de credit emise de băncile locale și să înceteze treptat să mai folosească sistemele de plată străine, precum Visa și Mastercard. El a spus că Indonezia trebuie să se protejeze de perturbările geopolitice, invocând sancțiunile luate de SUA, UE și aliații acestora împotriva sectorului financiar rus ca urmare a conflictului din Ucraina.

“Îndepărtarea de sistemele de plată occidentale este necesară pentru a ne proteja tranzacțiile de posibile repercusiuni geopolitice”, a spus Joko Widodo.

Impunerea unor eventuale sancţiuni secundare din partea SUA impuse de SUA ar putea avea un impact asupra țărilor din Asia Centrală și de Sud implicate în fabricarea bumbacului – o industrie majoră din regiune, care angajează milioane de oameni.

Urmare a deciziei statelor membre ASEAN, investitorii străini din Asia ar putea să revizuiască suma de dolari americani, euro și yeni deținute în conturile lor în lumina unei decizii iminente de tranzacționare a monedei ASEAN. Fapt ce ar putea provoca mari pertubări financiare pe pieţele internaţionale. 

De subliniat că dintre toate statele member ASEAN, doar Singapore a aplicat sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce toate celelalte continuă să facă comerț cu Moscova. 

ASEAN este alcătuită din zece state member (Brunei Darussalam, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam), iar activitățile sale se bazează pe trei piloni, anume Comunitatea Politică și de Securitate, Comunitatea Economică și Comunitatea Socio-Culturală și diverse planuri de acțiune sectoriale. Secretariatul ASEAN are sediul în Jakarta (Indonezia) și are numeroase birouri și centre administrative în întreaga regiune a Asiei de Sud-Est.