Statul eșuat, pas cu pas, pe lângă Constituție

A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă„, anunța președintele Klaus Iohannis după demisia din 4 noiembrie 2015 a lui Victor Ponta din fruntea Guvernului după tragedia de la Colectiv.

Ulterior, Klaus Iohannis a avut până la începutul lui ianuarie 2017 „Guvernul său” condus de către Dacian Cioloș, după care, tot sub patronajul său, au urmat încă cinci guverne – Grindeanu, Tudose, Dăncilă, Orban și Câțu,

Adică, în șapte ani de mandat, Klaus Iohannis a coabitat cu șapte premieri. E bine? E rău? Cât de curând, pas cu pas, vom afla răspunsul.

Dar, primul pas către răspunsul lui Iohannis l-am aflat zilele trecute după tragedia de la Constanța. „Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Sunt îngrozit de tragedie”.

Ooopsss! Îngrozit de tragedie? Dar de celelalte tragedii din spitalele de la noi din perioada pandemiei COVID 19, oare cine răspunde? 

Din 14 noiembrie 2020 până în zilele noastre, nu mai puțin de 12 incendii au izbucnit la spitalele din România. Unele au fost minore și au fost stinse de angajați, altele au degajat doar fum și au fost intoxicații cu fum.

În patru cazuri s-au anunțat decese, care, excluzând incendiul de vineri, 1 octombrie 2021 de la spitalul din Constanța, aduc lista neagră la 31 de morți. Astfel, numai de anul trecut până acum au decedat 38 de persoane bolnave în spitalele românești transformate în torțe și, în afară de vorbe, lamentări și lacrimile celor care și-au pierdut apropiații, nimic concret.

Unde a fost în acest timp statul condus de Klaus Iohannis care trebuia să ocrotească sănătatea populației? Nu cumva pe lângă Constituție? Pentru că în articolul 34 al Constituției se precizează, negru pe alb, că „dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat„, iar „statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice„.

Dar statul este reprezentat de președintele României și „Guvernul meu”, care „guvern al său”, de patru luni, se luptă pentru șefia PNL și… a uitat de Constituție. Care Constituție stipulează că „Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii„.

Și tot această Constituție ne spune că „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”. 

Nu cumva, după șapte ani, pas cu pas, statul român condus de Klaus Iohannis a eșuat împreună cu Iohannis Klaus în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii?

4 COMENTARII

 1. Pandora Papers. Two Romanian politicians named in the world’s biggest leak of how the world’s rich hide their wealth, Doi politicieni români sunt implicați în scandalul Pandora Papers, cea mai nouă și cea mai mare scurgere de date din lume privind bogăția secretă și relațiile ascunse ale liderilor, politicienilor și miliardarilor mondiali. Ancheta nu publică în prezent numele românilor.
  … . Noile documente arată, de asemenea, cum un fost deputat în Parlament a înființat o companie offshore pentru a controla un cont elvețian, iar un funcționar în funcție apare ca beneficiar ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice, care la rândul lor dețin companii în Cipru.

 2. „Mă temeam că vom muri”: atacul evidențiază violența „mafiei lemnului” din România.
  La 16 septembrie 2021, doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți de aproximativ 20 de atacatori în județul Suceava din nord-estul României în timp ce filmau un documentar despre tăierea ilegală. Este cel mai recent incident dintr-o lungă istorie de violență în pădurile primitive din România, care au devenit un câmp de luptă puțin probabil între tăietorii ilegali și cei care încearcă să protejeze unul dintre cele mai vechi ecosisteme ale lumii.
  „Aproximativ 20 de oameni înarmați cu topoare și lilieci […] au început să ne atace”

  Românii și-au pierdut încrederea în autoritățile statului [în ceea ce privește exploatarea forestieră], așa că ajung să primesc în fiecare zi sute de mesaje despre tăierea ilegală. Pe cât posibil, voi încerca și voi merge pe teren pentru a documenta cazurile, astfel încât atunci când chem autoritățile, acestea să nu mai poată ascunde adevărul. Există dovezi ale a ceea ce se întâmplă.
  Așa-numita „mafie a lemnului” devastează pădurile României de zeci de ani. În 2019, datele divulgate dintr-un raport guvernamental de 10 ani au arătat că în fiecare an, 38 de milioane de metri cubi de lemn sunt extrase din pădurile țării – din care aproximativ jumătate este rezultatul tăierii ilegale.
  De când UE a decis să ia măsuri, exploatarea forestieră în multe zone sa intensificat. A avut efectul opus. Când UE a anunțat că va lua măsuri, tăietorii ilegali au intrat într-o frenezie forestieră. Au încercat să se conecteze cât mai mult posibil înainte ca restricțiile să intre în vigoare.

  Reglementările UE trebuie să fie puse în aplicare, dar alături de politici naționale mai stricte. https://observers.france24.com/en/europe/20211004-romania-illegal-logging-forest-attack-wood-mafia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...