Statul român, lovitură pentru austriecii de la OMV Petrom! Nu a votat pentru aprobarea situațiilor financiare

Statul român nu a votat pentru aprobarea situațiilor financiare în Adunarea Generală a OMV Petrom, întrucât nu prevedeau taxa pe solidaritate și nici măcar un provizion pentru aceasta, scrie financialintelligence.ro.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că ”nu aveam cum să votăm așa ceva”. Raportul AGA al OMV Petrom transmis Bursei de Valori București arată că punctele privind situațiile financiare și bugetul au fost votate cu aproximativ 70% din capitalul social, în timp ce la punctul privind dividendele voturile au reprezentat 91% din capitalul social. Ministerul Energiei deține 20,7% din Petrom.

Pentru că Ordonanța prin care s-a introdus taxa de solidaritate a fost scrisă prost, iar OMV Petrom de la care Statul voia să ia bani nu se încadra, Parlamentul a modificat-o.

Aleșii au inclus în lege noi activităţi ce vor fi luate în considerare la calcularea cifrei de afaceri a companiei care provine din sectoarele vizate de acest impozit. Astfel, printr-un amendament propus de Alexandru Nazare din partea PNL (fost ministru al Finanţelor) şi asumat de către Coaliţie (PSD-PNL-UDMR), a fost introdus un nou alineat care arată modul de calcul al cifrei de afaceri. În noul context, şi compania OMV Petrom intră sub incidenţa legii.

Mai precis, potrivit noii Ordonanţe, va fi inclus în cifra de afaceri şi echivalentul cantităţilor de mărfuri extrase sau produse anul trecut şi în 2023, dar care nu au fost vândute şi cele utilizate ca materie primă sau pentru consum propriu, iar preţul luat în calcul nu va putea fi mai mic decât media cotaţiilor internaţionale de referinţă din 2022, respectiv 2023.

Ce a votat AGOA

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat propunerea Directoratului de a distribui dividende de bază record în valoare brută de 0,0375 lei/acțiune pentru anul financiar 2022, reprezentând o creștere anuală de 10%. Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la peste 2,3 miliarde de lei, reprezentând 23% din profitul net pentru anul 2022.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „2022 a fost fără precedent din punct de vedere al condițiilor de piață și al rezultatelor. Prin urmare, vom crește investițiile în România cu aproape 70%, la 6 miliarde de lei și vom distribui dividende record în valoare de peste 2,3 miliarde lei.”

Dividendele vor fi distribuite acționarilor înregistrați la data curentă. Aproape 1 miliard de lei va fi distribuit acționarilor români, care dețineau la 31 decembrie 2022 peste 40% din acțiunile companiei. Din această sumă, peste 480 de milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deține, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acțiunile OMV Petrom S.A.

AGOA a aprobat un buget de investiții de aproximativ 7 miliarde lei care include 6 miliarde lei investiții planificate și 1 miliard lei buget contingent pentru a acoperi posibilitatea accelerării unora dintre proiectele noastre strategice și a altor oportunități de investiții.

În cadrul AGOA s-a aprobat numirea a trei membri in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, respectiv Reinhard Florey, Katja Tautscher și Berislav Gaso, anterior membri interimari ai Consiliului de Supraveghere, care se alătură membrilor din prezent, și anume Alfred Stern, Martijn van Koten, Niculae Havrileț, Răzvan-Eugen Nicolescu, Marius Ștefan și Jochen Weise.

De asemenea, in cadrul AGOA a fost aprobată numirea KPMG Audit SRL ca nou auditor financiar pentru auditul situațiilor financiare 2023.

În cadrul AGEA s-a aprobat delistarea certificatelor globale de depozit (GDR-uri) emise de Citibank N.A., listate la Bursa de Valori din Londra, considerând ponderea redusă a GDR-urilor în capitalul social al companiei, volumele tranzacționate și costurile aferente. OMV Petrom a susținut întotdeauna dezvoltarea pieței de capital din Romania și continuarea tranzacționării acțiunilor sale doar pe Bursa de Valori București este încă o dovadă în acest sens.

2 COMENTARII

  1. Sa inteleg ca zmei austroungari au sansa istorica de a fura mai putin (procentual vorbind , ca valoric este mai mult decat pana acum) si ca marele patriot PNList Virgin Popescu , apara prin mijloace specifice statul roman de OMWul -Petromului . E trist ca urmasii celor ce si-au dat viata la Mărășești si Oituz , astazi platesc tribut la austroungari , via Moscova , dar cu PDGri american .
    Pe rapciugile astea nemtesti , maine ia-si da afara din Romania , cu tot cu fulgi si camatarii bancari . Dar poate ca nu mai e mult , cine stie…?! Dar prevestesc o condamnare a Romaniei la Cur tea de Arbitaj Antiromanesc International , in cazul in care va fi restabilita dreptatea si demnitatea Romaniei !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...