Statutul de piață emergentă a triplat valoarea tranzacțiilor la bursa de valori

Promovarea efectivă a României la statutul de Piață Emergentă, potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell, a avut efecte imediate pe bursa de la București.

Începând cu 21 septembrie, România a devenit Piață Emergentă și a fost inclusă în mai mulți indici FTSE Russell dedicați piețelor emergente, iar pe parcursul lunii septembrie piața de capital din România a reușit mai mult decât o triplare a indicatorilor privind lichiditatea.

Tranzacțiile cu acțiunile companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au depășit jumătate de miliard de euro luna trecută, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 260% atât față de luna august a acestui an cât și față de septembrie anul trecut, când a fost publicată decizia FTSE Russell prin care se anunța promovarea României. Astfel, în septembrie, valoarea de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a fost de 2,7 miliarde lei, echivalentul a 556 milioane euro. Spre comparație, în august, același indicator afișa un nivel de 747 milioane lei sau 154 milioane euro, iar in septembrie 2019 arata 726 milioane lei sau 153 milioane euro.

La nivelul primelor 9 luni din acest an, pe Bursa de Valori București au avut loc tranzacții cu acțiuni în valoare cumulată de 9,64 miliarde lei sau 2 miliarde euro. Aproape 28% dintre aceste tranzacții au fost realizate numai în luna septembrie.

Creștere în valoarea zilnică de tranzacționare

Lichiditatea reflectată prin prisma valorii medii zilnice de tranzacționare s-a cifrat luna trecută la 123 milioane lei, echivalentul a 25,3 milioane euro. Comparativ cu luna anterioară, creșterea a fost de 245%, iar comparativ cu septembrie 2019 avansul a fost de 255%. Pe ansamblul primelor 9 luni, valoarea medie zilnică de tranzacționare a depășit 51,2 milioane lei sau 10,6 milioane euro.

„Cifrele au întărit puternic semnificația aparte privind promovarea României la un nou statut. În același timp, este necesar să fim foarte tranșanți: acesta este efectul vizibil imediat, însă este esențial să avem așteptări realiste și să ținem cont de contextul intern și internațional în care trăim. Într-o lume în continuă schimbare, bursa se poziționează ca un reper și pilon esențial de finanțare a economiei”, a declarat Radu Hanga, Președintele BVB.

„Așa cum evidențele o arată, piața de capital din România a devenit mult mai atractivă și a fost inclusă, odată cu promovarea efectivă la statutul de Piață Emergentă, în indici ce au în componență companii cu o valoare totală de piață de aproximativ 50 de ori mai mare decât cele din categoria Piețelor de Frontieră. Ambiția noastră este ca la următoarele evaluări să putem anunța că avem mai multe companii românești care vor putea face parte din acest univers investițional și suntem în dialog cu reprezentanții acestora pentru a implementa cele mai bune soluții pentru ca aceste includeri sa devină realitate”, a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

Două companii românești, Banca Transilvania (TLV) – cea mai tranzacționată companie de la BVB – și Nuclearelectrica (SNN) – companie listată la bursa în care statul român e acționar majoritar – au îndeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, începand cu 21 septembrie, in indicii All-Cap dedicați Piețelor Emergente potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell.

Ca urmare a accederii României la statutul de Piață Emergentă prin includerea emitenților Banca Transilvania și Nuclearelectrica în indicii FTSE All-Cap, reprezentantivi pentru upgrade-ul la noul statut de piață, și alte companii românești listate la Bursa de Valori București pot beneficia de includerea în indicii piețelor emergente. Potrivit clasificării FTSE Russell, prima companie românească care a beneficiat de upgrade-ul pieței este TeraPlast (TRP). Alte companii românești vor putea face parte din indicii Piețelor Emergente pe măsură ce vor îndeplini criteriile de includere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cum poți împiedica urmărirea telefonului mobil

Preocupările legate de confidențialitate și securitate devin o prioritate. Pe piața online și nu numai, există multe capcane în care poți pica dacă nu...