Stenograme în cazul Pițurcă și măștile: Cum s-au împărțit banii!

Continuă audierile pe bandă rulantă la DNA, însă au apărut stenograme ale discuțiilor dintre membrii reţelei din dosarul măştilor. Gruparea infracțională și-a creat un grup de Whatsapp pe care au discutat toate detaliile afacerii şi au împărţit între ei fiecare bănuţ. Potrivit procurorilor, aceaste discuţii ar fi dovada că toţi ştiau în ce sunt implicaţi.

Bazele afaceri ilegale au fost puse oficiale pe 10 aprilie 2020. Atunci, la sediul Romarm, a avut loc o primă întâlnire între şeful instituţiei, Gabriel Ţuţu şi Victor Piţurcă. La discuţii a participat, spun procurorii, şi prietenul lor comun Andrei Alexandru Hudea, dar şi fiul lui Piţurcă, prin firma căruia urmau să fie făcute tranzacţiile, conform antena3.ro.

Până la furnizare, a fost nevoie de importarea lor din China. Aici a intrat pe fir o societate italiană controlată de fraţii Barsanti. Întâlnirea de pe 10 aprilie, a fost stabilită cu 3 zile înainte.

Stenogramele din referatul procurorilor DNA arată că atunci, Andrei Hudea, care pare să fie firul de legătură între toţi cei implicaţi, a avut o discuţie în contradictoriu cu Riccardo Barsanti legată de modul în care va fi împărţit profitul.

În peisaj a apărut apoi şi Ionel Neacşu. Contractul de furnizare a măştilor medicale a fost încheiat între firma deţinută de tatăl său şi Ministerul Apărării Naţionale.

Victor Pițurcă în cătușe la DNA

Inquam Photos / Octav Ganea

Victor Pițurcă a fost adus luni, în cătușe, la sediul DNA pentru a într-un dosar privind achiziția de măști de protecție și utilaje în perioada pandemiei de Covid-19.

Alexandru Pițurcă este și el urmărit penal în acest dosar. El a fost audiat zilele trecute de procurorii DNA. Pițurcă Jr este acuzat de complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență.

Inquam Photos / Octav Ganea

În stenogramele publicate de Spynews, apar conversații purtare de Gabirel Țuțu și Neacșu Ionel. Cei doi au discutat despre semnarea contractului de achiziționare a măștilor medicale. Firma lui Ione Neacșu este cea cu care MaPN prin UM 02464, București, a încheiat contractul de furnizare a măștilor.

Gabriel Țuțu: Am uitat să vă întreb numele firmei (emoticon)

Neacșu Ionel: Helios DentserV SRL

Gabriel Țuțu: Ok

Gabriel Țuțu: Mulțumesc

Neacșu Ionel: Cu drag

”Beneficiarii sunt instituție de stat”

Neacșu Ionel: Măsură pe care mi-ai trimis-o, se aplică și nu se aplică

Gabriel Țuțu: Păi e obligatorie

Gabriel Țuțu: Mai ales dacă beneficiarul este instituție de stat

Neacșu Ionel: Poate doar așa..

Gabriel Țuțu: Mergem cu contractul cu Mapn și se aplică sigur

Neacșu Ionel: La privați.. nu prea

Gabriel Țuțu: Mda… nu știu ce să zic. Teoretic nu trebuie făcută diferența pentru că sunt toate produsele antivirus

Neacșu Ionel: Acum am primit confirmarea. Dacă e vorba de stat, se aplică

Neacșu Ionel: (emoticon)

Gabriel Țuțu: Deci nu mai e nevoie de clauză suplimentară (emoticon)

Gabriel Țuțu: Vă va contacta avocatul investitorului să vă trimită contractul în draft

Neacșu Ionel: Ok. Mâine începând cu ora 09:00. Cu TAF

Gabriel Țuțu: Sigur

Neacșu Ionel: (emoticon)

Neacșu Ionel: (emoticon)

Neacșu Ionel: După ce încheiem afacerea, vreau să ne cunoaștem

Neacșu Ionel: Păi ne vom cunoaște înainte.

O altă conversație, de data această purtată de Gabriel Țutu și Hudea Andrei Alexandru, arată modul în care șeful Romarm a negociat sumele care urmau să fie încasate.

Hudea Andrei Alexandru: Cum se împarte profitul?

Hudea Andrei Alexandru: 5 mil măști x 0.15 euro profit.

Hudea Andrei Alexandru: Îs 75.000 de euro

Gabriel Țuțu: Nu știu șef… Nu m-am gândit la asta îți dai seama. Eu tre să îmi aduc scula (emoticon cu semnificația nu știu)

Hudea Andrei Alexandru: Eu zic așa

Hudea Andrei Alexandru: Ei 400 k

Hudea Andrei Alexandru: Noi 350 k

Hudea Andrei Alexandru: Din ăștia 350 tu 200 eu 150

Hudea Andrei Alexandru: Sună ok?

Gabriel Țuțu: Păi nu cred că vrea

Gabriel Țuțu: (emoticon cu semnificația nu știu) Că el bagă banu

Gabriel Țuțu: Cre că sub 500 nu coboară

Hudea Andrei Alexandru: Tu dai preț

Gabriel Țuțu: Las că e posibil să vă găsesc client la 0.70 și nu mai plânge nimeni

Gabriel Țuțu: Sau pot să îi spun că i le aduc la 0,4 și gata

Noi detalii şi mărturii exclusive din scandalul măştilor de protecţie: „Am montat maşinile vechi cu chinezii în apel video”

Afacerea mașinilor cumpărate de Romarm printr-un SRL din România, care înainte de pandemie se ocupa cu comerțul de arme, a început să miroasă încă de la debut, conform unui interviu al Antena 3 cu directorul UPS Dragomirești.

„Așa cum era trecut și în contract. Montajul se face se făcea prin video cu partea chineză. Deci noi în momentul când au venit utilaje noi n-am avut absolut niciun fel de cărți tehnice, niciun fel de indicații, niciun fel de scheme, absolut nimic”, a mai spus fostul director UPS Dragomirești.

Mai exact, din momentul în care cutiile mari din lemn au intrat pe poarta Uzinei de Produse Speciale de la Dragomirești, o unitate aflată în subordine a Companiei Naționale Romarm ESA.

„S-a făcut recepția cantitativă, adică conform contractului, au venit utilaje, ce utilaje, ce piese de SIM. S-au făcut o recepție cantitativă. La recepție s-a constatat că una din mașini nu a sosit. Mașina care trebuia să facă măști N.95 precum și la celelalte 3 nu avea un modul de care o făcea să meargă în mod automat”, a spus Cristinel Necula, fost director UPS Dragomirești.

Au tras cablu de internet de jumătate de kilometru până la hala de producție.

„Partea chineză nu știa engleză, cel care știa avea o fată care era traducător, ea traducea engleză la noi în engleză. Trebuia să spui oamenilor care într-adevăr nu știau engleză. Deci era foarte, foarte greu”, a mai spus acesta.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...