Stop joc, Dedule! Ai întrecut orice limită!

Publicat: 26 apr. 2022, 08:15, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Stop joc, Dedule! Ai întrecut orice limită!

Interzicerea de a participa la Adunarea Generală de alegeri din această săptămână a celor 21 de campionii mondiali și marii performeri ai handbalului românesc, adică tocmai cei care au pus România pe harta handbalului mondial, demonstrează că Federația Română de Handbal a devenit feuda exclusivistă a găștii federale conduse de Alexandru Dedu.

Practic, de opt ani, handbalul românesc este măcinat de scandaluri, aranjamente și contraperformanțe. Echipele naționale de seniori și senioare, dar și cele de tineret și juniori și juniori și junioare, au ratat toate obiectivele majore. Practic, handbalul românesc a fost îngropat pentru mulți ani de aici înainte în mocirla mediocrității și a amatorismului.

Cel care a pus dricul handbalului românesc pe catafalc se numește Alexandru Dedu, președintele, impus în 2014, în fruntea Federației Române de Handbal, de către PSD-ul lui Victor Ponta, Sebastian Ghiță și Nicolae Bănicioiu. El este cel care a îngropat handbalul românesc împreună cu niște ciocli cu fluier deghizați în administratori de federație. Din 2014, groparul și ciocli cu fluier au început să cânte prohodul handbalului românesc. În centrul atenției nu mai este jucătorul sau antrenorul, ci arbitrii, dar și observatorii și, mai ales, conducătorii care s-au perfecționat în drenarea banului public. Cei cu fluierul fac cărțile, ei decid cine câștigă sau pierde, pentru că sunt „motivați” de interesele arhicunoscute.

Toate aceste ”performanțe” s-au realizat și se realizează pentru că actualul președinte al FRH este la mâna acestora și le-a permis să facă legea în handbalul românesc. Practic, prin fluierașii care au făcut și fac legea, handbalul românesc a luat-o pe urmele fotbalului, adică pe toboganul mediocrității și al scandalurilor fără sfârșit.  Astfel, Dedu și gașca sa federală a reușit performanța ca în câțiva ani să becalizeze handbalul românesc.

Dar, în același timp, federaţia condusă de Alexandru Dedu și pupila sa Cristina Vărzaru, deghizată în secretar general, şi-a consolidat și cosmetizat imaginea de federaţie bogată într-un sport care se zbate în sărăcie. Cu aroganța și infatuarea unui grof, el ne anunță mereu zeflemitor că au crescut veniturile federației de când el este la conducere. Dar cum au crescut? Cea mai mare parte din veniturile FRH provin din taxe, în primul rând pentru că s-a dat liber la jucătorii străini, iar ai noștri lustruiesc banca sau se pierd în anonimat.

Cluburile dau la bugetul federal aproape de două ori mai mult decât sponsorii, iar echipele de handbal sunt „municipale” sau departamentale, adică stau la mila autorităţilor locale sau centrale. Anual cluburile au pompat în casieria FRH cam între 300.000 și  400.000 de euro din taxe pentru legitimarea sportivilor străini. E ușor să spui că ți-au crescut veniturilor prin mărirea taxelor pe spatele cluburilor. Totodată, te lauzi că federația are de șapte ani excedent financiar. Păi este normal să ai bani în caserie pentru că nu mai participi la competițiile majore cum ar Jocurile Olimpice, campionate mondiale și europene. După aceea, cu aroganță și nesimțire, ca mare vătaf de federație ne anunți că ți-ai și-a făcut treaba ca președinte şi trebuie să ți se mărească salariul pe motiv că ai adus mai mulţi bani în FRH. Asta da tupeu de golan, nu glumă!

Ai ajuns să încasezi lunar 5.000 de euro, bașca că mai ai la dispoziție vreo 10.000 de lei, adică încă vreo 2.000 de euro, ca bani de protocol pentru care nu dai socoteală. Ai ajuns să câștigi pe spatele cluburilor dublu decât președintele României sau primul ministru.

Fostul președinte al federației, Cristian Gațu, nu am luat niciu un leu și doar, în ultimii doi ani, am primit 3.100 de lei pe lună. Dedule, de la 3.100 de lei la peste 7.000 de euro, e o diferență uriașă! Și această diferență uriașă se datorează și faptului că fostul președinte s-a zbătut să aducă bani în federație, în timp ce tu ești preocupat doar să-i toci pentru tine și gașca din jurul tău.  

Loturile de juniori și junioare se chinuiesc să supraviețuiască, stând cu mâna întinsă la milă vreunui sponsor sau a părinților, în timp ce tu, ca președinte, îți rotunjești veniturile. Mai mult, ai ajuns până acolo să îți minți jucătoarele doar ca să bifezi tu o performanță la final de mandat. Așa cum s-a întâmplat la Jocurile Mediteraneene din Muntenegru, unde fetele din naționala de cadete (15-16 ani) au câștigat competiția, dar titlul nu a fost acordat pentru că România nu face parte din Confederația Marea Mediterană. Tu, Dedule ai știut că România are statut de invitată și chiar dacă va câștiga competiția va fi pe locul doi, dar nu le-ai spus nimic fetelor. E trist și jenat să ajungi să minți niște fete de 15-16 ani doar ca să bifezi tu o performanță!  

De asemenea, nu trebuie omis faptul că echipele din Liga Națională au primit din drepturile de televiziune pentru întregul sezon sume derizorii, adică praful de pe tobă. În schimb, ai avut grijă ca circa 30.000 de euro să zboare, în medie, lunar, către antrenori străini care s-au perindat pe la echipele naționale care, în timpul liber, adică 40-50 de zile pe an au mai trecut și pe la loturile României.

De când este președintele FRH, Alexandru Dedu a schimbat antrenorii echipelor naționale mai ceva ca pe cămăși. E drept că ai ales cămășii foarte, foarte scumpe, de care te-ai lepădat imediat. Astfel, echipa națională a României, atât cea feminină cât și cea masculină, a fost o anexă la preț de penthouse a Gyor-ului și a Barcelonei.

Mai mult, ai adus preparatori fizici și antrenori cu portarii din Spania care au fost șu sunt plătiți cu 2-3.000 de euro. Și culmea, ai adus și un antrenor din Spania pentru juniorii de la Centrul Național de la Sighișoara pe care l-a plătit cu aproape 3.000 de euro, plus casă, masă și mașină cu șofer la dispoziție.

Ai fost generos cu antrenorul spaniol care a trecut pe la Centrul Național de la Sighișoara, dar, imediat după ce ai ajuns în fruntea federației, ai tăiat indemnizația lunară de 200-300 de lei pe care o primea fiecare sportiv care era la centrul de la Vâlcea și Sighișoara. Mare manager. Mare caracter!

În schimb, au fost ani când ai returnat la MTS sute de mii de lei alocaţi de la bugetul de stat pentru programe destinate juniorilor. Prin returnarea banilor la MTS ai demonstrat indiferenţă față de copii și juniori, dar mai ales incompetenţă managerială.

În toți acești opt ani, Alexandru Dedu s-a lăfăit pe banii cluburilor, dar echipe de tradiție au dispărut de pe firmamentul handbalului românesc și european cum ar fi HCM Constanța, Minaur Baia Mare, Știința Municipal Dedeman Bacău, Energia Lignitului Pandurii Târgu Jiu, HC Odorhei. Dunărea Călărași sau CSM Reșița. N-ai făcut nimic ca aceste cluburi să nu dispară. Te-ai mulțumit doar să faci pe observatorul, aruncând tot timpul responsabilitatea la alții, asistând nepăsător și indiferent  la decesul handbalului în aceste zone de tradiție.

De când tu ești președinte, FRH a cheltuit peste 150 000 de euro pentru procese, majoritatea fiind angajate fără să treacă prin Consiliul de Administrație. Unde este transparența?

Nu este posibil că membrii Consiliului de Administraţie să nu ştie de conţinutul unui contract de publicitate sau de conţinutul oricărui contract de antrenorat, pentru că toate sunt ţinute ascunse de către tine. Practic, Consiliul de Administrație al FRH a fost și este jucăria lui Dedu, și, mai nou, a pupilei sale Cristina Vărzaru. Tu ai modificat statutul FRH abia în 2019 doar în interesul tău și al Cristinei Vărzaru. Cum este posibil ca secretarul general al FRH să fie pe… colaborare?

Tu, Alexandru Dedu, ești cel care ai îngropat handbalul românesc, dar ca orice gropar cu ștaif, ai ținut să-l îngropi în haine de gală, adică să-l duci pe catafalc cu charter și fanfară, având ca ciocli pe șefii COSR Covaliu și Boroi. Dar, ai uitat un lucru și anume că cei care promit mult și nu se țin de cuvânt sfârșesc în neputință și frustrare, iar răutatea și aroganța sunt etichete ale incompetenței.

Tot tu, Alexandru Dedu, ai întrecut orice limită a bunului simț, nu că ai fi demonstrat vreo clipă că l-ai fi avut, și nici nu ști cât de nesuferit ai ajuns în ochii unui număr de persoane neașteptat de mare din handbalul românesc prin aroganța și infatuarea ta. Dar ai uitat un singur lucru: handbalul e un joc de echipă, iar marile performanțe ale celor căror le-ai interzis să participe și să vorbească la Adunarea Generală de alegeri s-au obținut pentru că au fost o mare echipă și o mare familie care au obținut patru titluri mondiale și o mulțime de medalii olimpice și europene. Tu, în schimb, ai transformat federația în propria ta gașcă și, astfel, ai îngropat handbalul românesc pentru mulți ani de aici înainte. Dar, așa se întâmplă când biciul ajunge pe mâna maimuțelor! Și astfel, am ajuns la epigrama adaptată unui proverb indian: ”Cu cât maimuțoiul se urcă mai sus în copac,/Cu atât mai bine i se vede fundul./Cu cât mai sus se urcă maimuța cea neroadă,/Cu-atât mai mult şi-arată şi fundul şi-a ei coadă;/La fel şi parvenitul, şi omul de nimic: Cu cât în funcții urcă, vedem cât e de mic.”

Acum ai tupeul să mai vrei încă un mandat de patru ani! E prea mult! Ai întrecut orice limită. Stop joc, Dedule!