Studiu: A fost descoperit un anticorp care ar putea neutraliza toate variantele virusului Sars-Cov-2

Cercetătorii au descoperit o particulă din proteina spike a Sars-Cov-2 care pare a fi comună tuturor variantelor cunoscute ale coronavirusului. În același timp, ei au descoperit un fragment de anticorpi care se poate fixa pe această particulă și astfel să împiedice teoretic coronavirusul să mai pătrundă în celulele umane. Aceste descoperiri deschid calea spre noi tratamente care ar putea neutraliza toate variantele coronavirusului, scrie 7sur7 și New Atlas.

Această parte din proteina spike, conservată în toate variantele cunoscute ale virusului, numită epitop, este vulnerabilă la noii anticorpi care ar putea bloca proprietatea virusului de a infecta celulele umane.

Anticorpii acționează pentru a bloca infectarea, adaptându-se la acești epitopi de pe proteina spike virală și întrerupând modul în care virusul s-ar fixa pe celulele umane. Cercetarea descrie dezvoltarea unui fragment de anticorpi, numit VHAb6, care se poate fixa pe acest epitop prezent în toate variantele actuale ale Sars-Cov-2.

Autorii studiului sugerează că viitoarele terapii contra Covid-19 ar trebui să țintească tocmai acest epitop specific în speranța de a dezvolta tratamente cu anticorpi, capabile să neutralizeze toate variantele virusului.

Aceste rezultate sunt validate de un alt studiu recent, ce evidențiază un anticorp care, până acum, în studiile pe animale, poate neutraliza toate variantele actuale ale Sars-Cov-2. Acest studiu, publicat în Science Immunology, a fost realizat de o echipă de cercetători de la Harvard Medical School și Boston Children’s Hospital.

După ce au modificat genetic șoareci pentru a produce răspunsuri imunitare de tip uman la Sars-Cov-2, cercetătorii au expus animalele la porțiuni din virus și au descoperit nouă grupe diferite de anticorpi. Un anticorp specific, numit SP1-77, s-a dovedit în mod incredibil capabil să blocheze infectarea cu toate variantele cunoscute ale Sars-Cov-2.

Avem acum o imagine foarte clară a acestui punct vulnerabil al virusului, a declarat dr. Sriram Subramaniam, profesor la University of British Columbia.  Ceea ce, în opinia dr. Subramaniam, poate conduce la tratamente eficace în lupta cu toate variantele coronavirusului.

 

Mai multe articole...

Cele mai citite articole