Studiu: A fost identificat virusul aflat la originea sclerozei în plăci

Virusul Epstein-Barr este foarte probabil cauza sclerozei în plăci, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, care în premieră au identificat un factor responsabil pentru această boală autoimună, transmite L’Obs și AFP.

Această descoperire mărește speranța dezvoltării în viitor a unui tratament, care să permită vindecarea sclerozei în plăci, boală care afectează, la nivel global, aproximativ 2,8 milioane de persoane.

Aproximativ 95% dintre adulți sunt infectați cu virusul Epstein-Barr (EBV) care poate provoca și alte boli, printre care mononucleoza.

Un pas important

Studiul, publicat în această săptămână în prestigioasa revistă Science, arată că acest virus este necesar pentru declanșarea sclerozei în plăci, chiar dacă, totuși, nu toate persoanele infectate dezvoltă această boală.

Ipoteza este studiată de mai mulți ani, dar a fost dificil de probat, deoarece acest virus este foarte comun și simptomele bolii se manifestă după aproximativ zece ani de la infectare. Este pentru prima dată când un studiu furnizează o probă convingătoare de cauzalitate, a declarat Alberto Ascherio, autorul principal și profesor de epidemiologie la Școala de sănătate publică Harvard.

Este un pas important, deoarece studiul sugerează că majoritatea cazurilor de scleroză în plăci ar putea fi prevenite stopând infecția cu virusul Epstein-Barr, a adăugat acesta, citat într-un comunicat.  

20 de ani de studiu

Cercetătorii au urmărit timp de 20 de ani peste 10 milioane de adulți din în armata americană, dintre care 955 au fost diagnosticați cu scleroză în plăci în timpul serviciului militar.

Potrivit rezultatelor, riscul de a face scleroză în plăci a crescut de  32 ori după infectarea cu virusul Epstein-Barr, dar a rămas intact după infectarea cu alte virusuri.

Boală autoimună

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford, care au comentat studiul apărut în revista Science, alți factori, de exemplu genetici, ar putea juca un rol în dezvoltarea sau nu a acestei boli.

Scleroza în plăci este o boală autoimună a sistemului nervos central (creier și măduva osoasă). Ea provoacă o dereglare a sistemului imunitar care atacă mielina, teaca de protecție a fibrelor nervoase.

Boala evoluează în pusee, se manifestă diferit de la un pacient la altul, dar poate provoaca sechele și este una dintre cauzele frecvente de handicap în cazul adulților tineri. Compania americană Moderna a anunțat, recent, că a demarat testele clinice pe oameni pentru un vaccin contra virusului Epstein-Barr.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole