Studiu: Apneea în somn mărește riscul de formă gravă de Covid-19

Publicat: 17 nov. 2021, 13:39, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Studiu: Apneea în somn mărește riscul de formă gravă de Covid-19

Persoanele care suferă de apnee în somn prezintă un risc sporit de spitalizare în caz de Covid-19, avertizează un studiu realizat în SUA.

Sindromul de apnee obstructivă în somn se caracterizează prin ”pauze de respirație”, care survin în timpul somnului și care durează între 10 și 30 de secunde, uneori chiar mai mult.

Acest sindrom este favorizat de supraponderalitate, obezitate, vârstă (riscul este mai mare după vârsta de 65 de ani), sex (bărbații sunt mai afectați comparativ cu femeile). Apneea în somn poate avea consecințe grave asupra sănătății: risc mărit de hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, aritmie cardiacă etc.

Și nu este totul. Potrivit unui nou studiu efectuat la Cleveland Clinic (SUA), apneea în somn ar putea reprezentat și un factor de risc de formă gravă de Covid-19.

Cercetătorii, care și-au publicat studiul în revista de specialitate JAMA Network Open, au analizat datele medicale ale 5.400 de pacienți spitalizați în SUA. Ei au descoperit că pacienții care sufereau de tulburări de respirație în timpul somnului (apnee în somn) prezentau un risc cu aproximativ 31% mai mare de a fi spitalizați (chiar de deces) din cauză de Covid-19.

Cercetările noastre indică faptul că ar fi necesară punerea sub o supraveghere specială a pacienților suferind de apnee în somn și afectați de Covid-19”, concluzionează autorii.

Astfel, sindromul de apnee obstructivă în somn se adaugă pe lista factorilor de risc de formă gravă în cazul persoanelor cu Covid-19.