Studiu: Este Moderna mai bun decât Pfizer sau este vorba doar de o doză mai mare?

Un studiu recent (dar nerevizuit încă de către colegi) a mai mult de jumătate de milion de veterani din SUA a arătat că protecția vaccinului Johnson & Johnson împotriva infecțiilor (indiferent dacă aceasta duce sau nu la boală sau spitalizare) a scăzut de la 88% la 3% din februarie până la jumătatea lunii august, în timp ce eficacitatea celorlalte vaccinuri scăzuse mult mai puțin, scrie The Atlantic.

Cercetările publicate în ultimele luni semnalează, de asemenea, că vaccinul lui Moderna îl depășește pe cel al lui Pfizer atât în ​​ceea ce privește numărul de anticorpi, cât și prevenirea spitalizărilor, în timp ce un studiu al National Institutes of Health, publicat la începutul acestei luni, a constatat că injectarea lui Moderna a crescut nivelul de anticorpi ale participanților puțin mai mult decât Pfizer și că ambele amplificatoare de ARNm erau cu mile în fața celor de la J&J.

Având în vedere toate aceste date, este tentant să clasificați vaccinurile după numele mărcii: Moderna este mai bună decât Pfizer este mai bună decât J&J. Dar aceleași cifre sugerează un model diferit: poate ceea ce contează cel mai mult nu este vaccinul pe care îl obțineți, ci cât de mult din acesta.

Luați în considerare modul în care vaccinurile diferă în dozarea lor. J&J, cel mai puțin eficient din studii, are o singură lovitură în seria sa primară; vaccinurile ARNm au două. Deci, oricine a primit J&J (și nu a primit încă un rapel) a primit jumătate din câte doze în total. Comparând Pfizer cu Moderna, vedeți o altă diferență de doză: fiecare injecție de Pfizer conține 30 de micrograme de ARNm, în timp ce fiecare din Moderna conține 100. (Dozele pentru copii pot diferi și ca mărime: Pfizer a propus doze de 10 micrograme, în timp ce Moderna este mergând cu 50.) Cât de mult din diferența dintre performanța loviturilor poate fi rezumată spunând „Mai multe vaccinuri este mai bine”?

„Mai multe vaccinuri” nu este o propunere simplă. În primul rând, dozele de Pfizer și Moderna sunt măsurate în masă de nanoparticule de lipide ARNm; Dozele de J&J sunt măsurate prin numărarea numărului de particule de adenovirus inofensive pe care fiecare le conține (aproximativ 50 de miliarde). Nu poți compara cu adevărat nanoparticulele lipidice cu particule virale, mi-au spus câțiva experți. Potrivit lui Michael Arand de la Institutul de Farmacologie și Toxicologie al Universității din Zurich, nici nu ar trebui să presupunem că fiecare doză de 50 de miliarde de particule de J&J va fi echivalentă ca mărime cu următoarea, deoarece, în funcție de detaliile producției, unele particule pot fi mai infecțioase decât altele. O măsură de dozare mai bună pentru vaccinurile pe bază de adenovirus, a susținut el într-o lucrare de opinie recentă, ar fi „unitățile infecțioase”. Când l-am întrebat prin e-mail dacă ar putea fi posibilă dezvoltarea unei măsuri standard care să funcționeze pe diferite platforme de vaccin, el a spus: „Nu cred”.

Compararea dozelor de vaccinuri Pfizer și Moderna este mult mai ușoară, deoarece mecanismele lor sunt atât de asemănătoare. Fiecare doză de Moderna furnizează de trei ori mai mult din ingredientul activ, comparativ cu Pfizer, și pare să induce un număr mai mare de anticorpi și să conducă la o protecție mai durabilă împotriva infecțiilor și spitalizării. „De-a lungul timpului, acea doză mai mare ar putea fi ceea ce face diferența în eficacitatea de protecție”, mi-a spus John Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Weill Cornell Medicine.

Vaccinurile au diferit și în programul lor de dozare. Americanii vaccinați (și neamplificați) au primit 60 de micrograme de Pfizer pe o perioadă de trei săptămâni, 200 de micrograme de Moderna în patru săptămâni sau 50 de miliarde de particule de J&J într-o singură ședință. Sunt mere și portocale, cu excepția faptului că trebuie să îndepărtezi mărul dintr-o dată, iar unele dintre portocale sunt mandarine și poți mânca doar câteva felii o dată.

Chiar și diferența de o săptămână dintre programul Pfizer și cel al Modernei ar putea fi importantă. Mark Slifka, imunolog la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon, mi-a spus că ar putea juca în protecția Moderna puțin mai lungă. Angela Rasmussen, virolog la Organizația pentru Vaccin și Boli Infecțioase de la Universitatea din Saskatchewan, a subliniat că vaccinul AstraZeneca – un design de vector de adenovirus precum cel al lui J&J – pare să ofere, de asemenea, mai multă protecție atunci când dozele sale sunt distanțate mai mult.

Numărul de doze de vaccin pe care le primiți contează, de asemenea, indiferent de dimensiunea și programul lor specific. Slifka crede că de câte ori primiți un vaccin este mult mai important decât cantitatea de vaccin administrată în fiecare seringă. Obținerea a mai mult de o doză „este de fapt marele egalizator dintre vaccinări”, a spus el, deoarece învață sistemul imunitar că o anumită amenințare trebuie luată în serios. A avea mai multe reprize dintr-o doză de mărime moderată poate fi, de asemenea, mai bine decât a lua o megadoză, deoarece cu cât primiți mai mult vaccin simultan, cu atât efectele secundare sunt probabil mai grave. „Cu vaccinurile ARNm și vectorii de adenovirus, există o limită superioară a cât de mult puteți da [într-o singură doză] înainte de a nu fi o idee bună”, a spus Slifka.

Agențiile americane de sănătate publică nu au venit încă și au spus-o, dar J&J „este într-adevăr un vaccin în două doze”, mi-a spus Rasmussen. Paul Offit, care conduce Centrul de Educație pentru Vaccin de la Spitalul de Copii din Philadelphia, a spus că J&J se poate dovedi a fi „la fel de bun ca vaccinurile ARNm” în comparație cu două doze cu două doze. De asemenea, bănuiește că o singură doză de J&J ar preveni mai multe spitalizări și decese decât o singură doză de Pfizer sau Moderna.

Dar această opinie este departe de a fi universală. „Nu am absolut nicio îndoială că adenovirusurile sunt o tehnologie inferioară ARNm”, a spus Moore. Mulți fani ai filmului lui J&J speculează că protecția sa împotriva spitalizării și a morții ar putea dura mai mult decât a celorlalte vaccinuri, datorită modului în care gâdilă un anumit set de actori ai sistemului imunitar numit celule T, care ajută la prevenirea progresiei infecțiilor în boală severă. „Există un fel de mafie a celulelor T în jur”, a spus Moore, dar unele studii au arătat că vaccinurile cu ARNm produc răspunsuri la celulele T cu cel puțin la fel de multă vigoare ca și ale lui J&J. El spune că oricum anticorpii sunt un proxy mai bun pentru protecție, iar opțiunile Moderna și Pfizer produc în mod constant mai mulți dintre ei la cei vaccinați.

Câțiva experți continuă să suspecteze că toate cele trei vaccinuri sunt oarecum interschimbabile. Slifka, de exemplu, crede că diferențele dintre formulele de adenovirus și ARNm – felul în care acestea vizează celulele noastre, natura răspunsului imun pe care îl provoacă în noi – ar putea să nu fie deosebit de relevante pentru protecția pe care o oferă. „Ambele sunt nanoparticule. Una este o nanoparticulă de virus, iar cealaltă este o nanoparticulă de lipide, dar amândoi fac același lucru”, a spus el: furnizează material genetic în celulele umane, astfel încât acele celule să poată produce proteina de vârf a coronavirusului și să ofere ținta sistemului imunitar. practică pentru când sosește adevăratul invadator.

Probabil că nu vom ști niciodată cu siguranță cât de mult din diferența dintre vaccinuri poate fi atribuită formulelor lor și cât provine de la alți factori. În teorie, cercetătorii ar putea descurca aceste întrebări prin desfășurarea unor studii controlate randomizate enorme cu doze puțin mai mari și mai mici din fiecare injecție și cu intervale diferite între injecții (de aceeași dimensiune). Dar, având în vedere că jumătate din lume încă nu a primit o singură doză de vaccin COVID-19 și o mulțime de regimuri suficient de bune deja identificate, nimeni nu va dedica resurse unor astfel de întrebări fine.

„Dacă anul trecut nu ar fi fost o asemenea furtună”, a spus Moore, „toate aceste probleme ar fi fost rezolvate”. Deocamdată, va trebui să continuăm să mergem înainte cu setul nostru de instrumente de rapel și perioade de așteptare și jumătăți de doze – și să ne numărăm binecuvântările de a trăi într-o țară în care ne putem permite luxul de a întreba cât de mult vaccin este cea mai bună cantitate.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole