Studiu: Gena strămoșilor din Neanderthal, responsabilă pentru formele ușoare sau asimptomatice de COVID-19

Oamenii de știință au descoperit o mutație genetică care reduce riscul de infecție severă cu noul coronavirus cu aproape 22%. Aceștia au găsit mutația genetică în toate probele de ADN ale scheletului omului din Neanderthal, dar și la aproximativ 30% din probele de ADN prelevate de la locuitori europeni și asiatici.

„Un grup de înlănțuire de gene (numit și haplotip) de pe cromozomul 12, care este moștenit de la neandertalieni, a fost asociat cu un risc scăzut de aproape 22% de a face o formă severă de COVID-19. Acest haplotip este prezent în toate regiunile lumii, în afara Africii. Este prezent la populațiile din Europa și America la frecvențe care depășesc și 50%”, au explicat cercetătorii de la Institutul Max Planck din Leipzig, Germania, ale căror rezultate au apărut în revista științifică publicată de Academia Națională de Științe din SUA, scrie CNN.

Descoperirea ar putea explica de ce populația de culoare are mai multe șanse să dezvolte o formă gravă de boală. Neandertalienii, dispăruți acum aproape 40.000 de ani, au trăit în grupuri și s-au încrucișat cu oameni din Eurasia și Asia, dar nu și din Africa.

Studiile estimează că aproximativ 2% din ADN-ul europenilor și asiaticilor pot fi găsite și la neandertalieni.

Echipa a colectat probe prelevate de la mai mult de 2.200 de persoane, în viață, cu cazuri severe de COVID-19. Apoi, le-au comparat cu probele de ADN prelevate din scheleții a patru oameni neandertali, vechi de până la 120.000 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...