STUDIU Imunizarea cu vaccinul Pfizer este mai puțin eficientă la persoanele cu obezitate

Publicat: 04 mart. 2021, 17:30, de Andreea Borcilă, în Sănătate , ? cititori
STUDIU Imunizarea cu vaccinul Pfizer este mai puțin eficientă la persoanele cu obezitate

Cercetătorii italieni au descoperit că organismul persoanelor care suferă de obezitate a produs doar jumătate din cantitatea de anticorpi după ce a fost imunizat cu ambele doze, comparativ cu persoanele tipice.

Specialiștii sugerează că persoanele cu obezitate ar avea nevoie de o doză suplimentară de rapel pentru a se asigura că sunt protejate eficient împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2, transmite The Guardian.

Studiile anterioare au arătat că obezitatea – definită atunci când indicele de masă corporală (IMC) este peste 30 – crește rata mortalității din cauza COVID-19 cu aproape 50%, precum și șansele de spitalizare cu 113%.

Câte dintre explicații ar fi acelea că o persoană cu obezitate suferă și de alte afecțiuni subiacente, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul de tip 2, în timp ce grăsimea corporală poate provoca modificări metabolice care, la rândul lor, fac dificilă lupta organismului de a se apăra împotriva infecțiilor.

De altfel, inclusiv cercetările privind vaccinul antigripal au arătat că este mai puțin eficient la persoanele cu obezitate comparativ cu cele tipice.

Aldo Venuti, împreună cu echipa sa din cadrul Istituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma, a analizat răspunsul anticorpilor după administrarea ambelor doze de vaccin Pfizer/BioNTech la 248 de lucrători din domeniul sănătății. 

La șapte zile de la primirea celei de-a doua doze, 99,5% dintre aceștia au dezvoltat un răspuns la anticorpi, iar acest răspuns a fost mai mare decât cel înregistrat la persoanele care s-au vindecat de Covid-19. Cu toate acestea, răspunsul a devenit mai slab în cazul persoanelor supraponderale și obeze.

„Dacă datele noastre ar fi confirmate prin studii mai ample, suplimentarea cu o doză de vaccin ar putea fi o opțiune pentru această categorie de persoane”, a explicat autorul principal al studiului.

„Am știut întotdeauna că IMC este un predictor important al răspunsului imun slab în urma vaccinării, așa că această lucrare este cu siguranță interesantă, deși se bazează pe un set de date preliminar destul de mic”, a declarat Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London. 

Într-un studiu separat, oamenii de știință au descoperit că reinfecția cu virusul SARS-CoV-2 este mai frecventă în rândul persoanelor cu IMC ridicat.

Citește și: