Studiu: Țările care permit relaxarea restricțiilor au mai multe cazuri de îmbolnăviri și decese în pandemie

Publicat: 01 feb. 2021, 17:13, de Andreea Borcilă, în ACTUALITATE , ? cititori
Studiu: Țările care permit relaxarea restricțiilor au mai multe cazuri de îmbolnăviri și decese în pandemie
țările permisive au mai multe cazuri de îmbolnăviri și decese în pandemie

Țările care au relaxat restricțiile au avut de cinci ori mai multe cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 și de aproape nouă ori mai multe cazuri de decese în rândul populației comparativ cu țările care au menținut interdicțiile stricte.

Respectarea strictă a normelor sociale este vitală pentru a gestiona amenințările colective pe vreme de pandemie. Oamenii de știință au analizat felul în care țările au reușit să facă acest lucru, cu alte cuvinte, să gestioneze pandemia. În urma analizelor, cercetătorii au descoperit un lucru.

Oamenii de știință au comparat statele între ele, luând în considerare nivelul de rigiditate/strictețe al măsurilor impuse și felul în care acestea au fost respectate.

Comparativ cu țările care au menținut recomandările stricte pentru a combate răspândirea virusului SARS-CoV-2, țările care au relaxat interdicțiile au avut, în medie, de cinci ori mai multe cazuri de îmbolnăviri (7 milioane versus 1,5 milioane) și de aproape nouă ori mai multe cazuri de deces din cauza COVID-19 (183 decese/1 milion de locuitori versus 21 decese/1 milion de locuitori).

De altfel, oamenii de știință au observat că, în comunitățile în care restricțiile sunt stricte, rata de supraviețuire este mai mare decât în comunitățile libere.

Cercetările efectuate atât în state mari, cât și în cele mici, au arătat că acele comunități care au un istoric de dezastre naturale, boli infecțioase, foamete, invazii au reușit să se organizeze mult mai bine, dar mai ales să respecte interdicțiile impuse pentru a putea face față amenințărilor sociale.

Potrivit datelor colectate, comunitățile permisive s-au temut mai puțin de consecințele virusului SARS-CoV-2, chiar și atunci când au crescut cazurile de îmbolnăviri (49% dintre locuitori versus 70% dintre locuitorii țărilor restrictive).

Studiul a fost publicat în publicația The Lancet la sfârșitul lunii ianuarie.