Studiu: Vaccin ARN mesager contra SIDA cu primele rezultate promițătoare

Un vaccin contra SIDA, bazat pe tehnologia ARN mesager, aceeași folosită în unele vaccinuri contra Covid-19, are rezultate promițătoare la animale, au anunțat, săptămâna aceasta, cercetătorii americani. Studiul a fost publicat, joi, în prestigioasa revistă Nature.

Vaccinul a fost testat pe maimuțe și s-a înregistrat o reducere a riscului de infectare prin expunere cu 79%. Înainte de a fi testat pe oameni, vaccinul are nevoie de unele îmbunătățiri.

Efecte secundare moderate

În ciuda a aproape patru decenii de eforturi ale comunității științifice mondiale, un vaccin eficace pentru prevenirea HIV rămâne un obiectiv îndepărtat, a declarat într-un comunicat imunologul Anthony Fauci, co-autor al studiului și consilier al Casei Albe în privința crizei sanitare, citat de 20 Minutes.

 ”Acest vaccin experimental cu ARN mesager combină mai multe caracteristici care l-ar putea face să depășească deficiențele altor vaccinuri experimentale contra HIV și, prin urmare, să reprezintă o soluție promițătoare”, spune directorul Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase (NIAD) din SUA.

Cercetătorii de la NIAD au colaborat cu cercetătorii de la Moderna, compania americană care a dezvoltat unul dintre vaccinurile anti-Covid cele mai folosite în prezent.

Inițial, vaccinul a fost testat pe șoareci și apoi pe maimuțe, care au primit mai multe doze de rapel o perioada de un an. Cu toată creșterea dozelor de ARN mesager, produsul a fost bine tolerat, provocând efecte secundare moderate, printre care scăderea temporată a apetitului. În a 58-a săptămână, toate maimuțele prezentau nivele de anticorpi detectabile.

Vaccinul funcționează prin emiterea de instrucțiuni genetice organismului, contribuind la crearea a două proteine caracteristice virusului. Apoi, acestea se asamblează pentru a forma particule pseudovirale (VLP, în engleză), imitând o infecție cu scopul de a provoca un răspuns din partea sistemului imunitar.

Cercetătorii notează, totodată, că nivelul anticorpilor provocați este relativ scăzut și că un  vaccin care reclamă mai multe injectări ar fi dificil de administrat omului. Motiv pentru care cercetătorii intenționează să amelioreze calitatea și cantitatea VLP generate înainte de testarea vaccinului pe oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...