Studiu: Vegetarienii, predispuși la depresie!?

Persoanele care au renunțat la carne și preparate din carne se pare că sunt predispuse la depresie, sugerează un nou studiu.

Regimurile vegetariene și vegan ar putea fi legate de o prevalență mai ridicată a episoadelor depresive, potrivit unui studiu, pregătit să apară în ediția din 2023 a Journal of affective disorders, transmite Sante magazine.

Cercetătorii au analizat datele din ELSA-Brasil cohort, un studiu în care sunt incluși 15.000 de brazilieni. Participanții au declarat în formulare care este regimul lor alimentar. Depresia a fost evaluată cu ajutorul Clinical Interview Schedule-Revised, un instrument pentru diagnosticarea tulburărilor mentale. Potrivit studiului, persoanele care au renunțat la carne prezintă o frecvență a episoadelor depresive de două ori mai mare comparativ cu persoanele care nu au exclus carnea din regimul lor alimentar.

Autorii studiului au și o precizare: carența unor nutrienți nu explică această asociere. Evident această afirmație a declanșat reacții din partea altor specialiști.

Astfel, Monique Richard, purtătoarea de cuvânt a Academy of Nutrition and Dietetics, a declarat pentru Healthline că, dimpotrivă, carențele de nutrienți ar putea fi o explicație. ”De fiecare dată când o persoană exclude un grup de alimente în întregime, în acest caz o sursă de proteine și grăsimi, și nu vine cu un alt grup adecvat în plan nutrițional, aceasta afectează o varietate de funcții sistemice și fiziologice, ca sănătatea cognitivă„ – explică purtătoarea de cuvânt.

De asemenea, ar fi bine să știm dacă persoana respectivă se simte izolată sau a rupt legătura cu alte persoane din cauza acestor opțiuni alimentare, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt.

În Brazilia, aproximativ 15% din populație ar fi vegetariană, potrivit unui sondaj IBOPE Inteligencia, realizat în aprilie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...