SUA și Marea Britanie autorizează retragerea personalului din ambasadele de la Kiev. Uniunea Europeană mai așteaptă

Statele Unite și Marea Britanie au început retragerea pesonalului de la ambasadele din Ucraina, în schimb Uniunea Europeană apreciază că ”nu ar trebui să dramatizăm situația”, transmit agențiile internaționale.

Din cauza amenințării persistente a unei operații militare ruse, Departamentul SUA a autorizat personalul local să părăsească ambasada și îi invită pe cetățenii americani care locuiesc în Ucraina să ia în considerarea acum să părăsească țara.

Personalul local şi cel neesenţial pot părăsi ambasada dacă doresc, iar cetăţenii americani care locuiesc în Ucraina „ar trebui să ia în considerare acum” părăsirea ţării cu zboruri comerciale sau alte mijloace de transport, se precizează în declaraţia Departamentului de Stat al SUA.

„Situaţia de securitate, în special de-a lungul graniţelor ucrainene, în Crimeea ocupată de ruşi şi în (regiunea) Doneţk controlată de Rusia, este imprevizibilă şi s-ar putea deteriora în orice moment”, se mai arată în comunicat.

Departamentul de Stat al SUA le-a recomandat, duminică, cetăţenilor americani să evite călătoriile în Rusia din cauza „tensiunii continue de-a lungul graniţei cu Ucraina” şi a avertizat, totodată, asupra riscului unui conflict al Rusiei cu Ucraina, informează Reuters.

Evitarea călătoriilor în Rusia este justificată de „posibilitatea hărţuirii cetăţenilor americani”, în special de către poliţia rusă, dar şi de o „aplicare arbitrară a legilor locale”.

Marea Britanie

Pe același model, Marea Britanie a început să retragă o parte a personalului de la ambasada din Kiev, a anunțat, luni, Ministerul de Externe de la Londra, precizând că ambasada rămâne deschisă și va continua să lucreze.

„Din cauza amenințărilor crescute din Partea Rusiei, Ministerul de Externe a decis să retragă temporar o parte a personalului ambasadei de la Kiev și rudele lor. Ambasada rămîne deschisă și va continua să lucreze, asigurând asistență consulară și sprijin pentru cetățenii britanici din Ucraina”, se arată în anunțul oficial al Ministerului.

Uniunea Europeană

Uniunea Europeană nu vede niciun motiv să dramatizeze tensiunile dintre Ucraina şi Rusia şi nu intenţionează deocamdată să se ia după Statele Unite care au rechemat familiile diplomaţilor lor, a anunţat, luni, şeful diplomaţiei europene, citat de France Presse şi Reuters.

„Cred că nu ar trebui să dramatizăm situaţia şi să părăsim Ucraina, cu excepţia cazului în care Statele Unite ne oferă informaţii care să justifice această decizie”, a spus Josep Borrell înaintea unei videoconferinţe cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

„Nu am luat nicio decizie de a cere plecarea familiilor diplomaţilor noştri din Ucraina, doar dacă Blinken ne furnizează informaţii care să justifice o astfel de acţiune”, a adăugat Josep Borrell.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole