SUA: Uraganul a provocat inundaţii catastrofale în Florida

Puternicul uragan Ian s-a abătut miercuri asupra Floridei, iar vânturile puternice şi ploile torenţiale care îl însoţesc au provocat deja inundaţii „catastrofale” şi pene de curent generalizate, informează AFP.

Puţin în afara traiectoriei uraganului, în apropiere de arhipelagul Keys, condiţiile nefavorabile au făcut ca o ambarcaţiune cu migranţi să se răstoarne, iar paza de coastă continuă să caute 20 de persoane, trei fiind salvate şi patru reuşind să înoate până la ţărm.

Însoţit de vânturi cu viteze de până la 185 km/h, Ian a atins uscatul de-a lungul coastei Cayo Costa, în sud-vestul statului, la ora locală 15:05 (19:05 GMT), potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA.

Uraganul a provocat inundaţii „catastrofale”, a precizat centrul.

Clasat drept uragan de categoria 4, din 5 pe scara Saffir-Simpson, Ian a fost retrogradat la categoria 1, a anunţat NHC în jurul orei 03:00 GMT.

Peste 2 milioane de locuinţe au rămas fără curent miercuri seară în Florida, în special în jurul traiectoriei uraganului, potrivit site-ului de specialitate PowerOutage.

Mai multe comitate din apropierea locului unde Ian a atins uscatul au rămas aproape complet fără curent electric, potrivit aceluiaşi site.

Oraşul Punta Gorda a plonjat în întuneric. În timpul nopţii, doar câteva clădiri dotate cu generatoare au rămas luminate, singurele sunete din jur fiind zgomotul vântului şi ploaia torenţială.

La Naples, în sud-vestul Floridei, imaginile difuzate de MSNBC arătau străzi complet inundate şi maşini plutind pe şuvoaie, în timp ce în oraşul Fort Myers, inundaţiile au fost atât de grave încât unele cartiere arătau ca nişte lacuri.

Viiturile au depăşit uneori trei metri, a declarat miercuri seara guvernatorul statului, Ron DeSantis.

Fenomenul meteorologic este aşteptat să se deplaseze spre interior în cursul zilei şi apoi să ajungă deasupra Atlanticului de Vest până joi seara, potrivit NHC.

Se aşteaptă ca uraganul Ian să slăbească în intensitate pe măsură ce se deplasează spre interiorul ţării, dar ar putea totuşi să provoace pagube semnificative când va ajunge în estul Floridei, a precizat NHC.

Guvernatorul Ron DeSantis a declarat miercuri seară că acesta va fi probabil „unul dintre cele mai puternice cinci uragane care au lovit vreodată Florida”.

Anterior, uraganul Ian se abătuse marţi asupra Cubei, unde a făcut două victime şi a cufundat insula în întuneric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...