Suedia, a treia noapte de revolte (VIDEO)

Publicat: 17 apr. 2022, 22:15, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Suedia, a treia noapte de revolte (VIDEO)

În Suedia a avut loc o a treia noapte de revolte în urma protestelor împotriva unui partid politic care a ars o copie a Coranului și care plănuia să facă acest lucru din nou.

Violențele au izbucnit în orașul Malmö, sâmbătă seara târziu, după o adunare a mișcării Stram Kurs, sau Linia Dură, condusă de politicianul Rasmus Paludan, potriovit bbc.com.

Vehiculele au fost incendiate, iar unii protestatari au aruncat cu pietre în poliție. O serie de alte ciocniri între poliție și contramanifestanți au lovit Suedia în ultimele zile.

Mai multe vehicule de poliție distruse

Cel puțin 16 ofițeri de poliție ar fi fost răniți și mai multe vehicule de poliție au fost distruse în tulburările care au urmat mitingurilor grupului politic, inclusiv în suburbiile din Stockholm și în orașele Linköping și Norrköping.

Șeful poliției naționale suedeze, Anders Thornberg, a declarat că demonstranții au dat dovadă de indiferență față de viețile ofițerilor de poliție, adăugând: „Am mai văzut revolte violente înainte. Dar aceasta este altceva”.

Indignarea față de acțiunile grupului condus de Rasmus Paludan- care a inclus joi arderea unui exemplar al cărții sfinte a musulmanilor și plănuiește să facă acest lucru din nou la alte mitinguri – s-a răspândit și dincolo de granițele Suediei.

Externele irakiene l-au convocat duminică pe însărcinatul cu afaceri suedez

Ministerul irakian de Externe l-a convocat duminică pe însărcinatul cu afaceri suedez la Bagdad și a avertizat că această acțiune ar putea avea „repercusiuni grave” asupra relațiilor dintre Suedia și comunitățile musulmane în general.

Protestele față de planurile Stram Kurs de a arde Coranul au mai avut loc în Suedia și în trecut. În 2020, protestatarii au dat foc la mașini și fațadele magazinelor au fost deteriorate în confruntări la Malmö.

Paludan – care a fost încarcerat timp de o lună în 2020 pentru infracțiuni, inclusiv rasism în Danemarca – a încercat, de asemenea, să planifice arderi similare ale Coranului în alte țări europene, inclusiv în Franța și Belgia.