Summit la Bruxelles, sub presiunea fermierilor (Video)

Publicat: 01 feb. 2024, 11:12, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Summit la Bruxelles, sub presiunea fermierilor (Video)

Așa cum era de așteptat, fermierii din mai multe țări protestează astăzi la Bruxelles în fața Comisiei Europene, chiar în ziua în care are loc un summit important la care sunt prezenți mai mulți șefi de stat din UE, printre care se află și Klaus Iohannis, președintele României. Tema discuțiilor: ajutoarele pentru Ucraina și nicidecum problemele agricultorilor din statele membre.

Bruxelles-ul se află sub asediu, după ce fermierii din mai multe state au intrat cu aproximativ 1.000 de tractoare în Capitala Belgiei, ieri, și le-au lăsat la câțiva metri de sediul CE. Agricultorii au aprins focuri, aruncă cu petarde și au blocat bulevardele înainte de summit-ul Consiliului European.

Joi dimineața, piaţa din faţa Parlamentului European era plină de tractoare, iar fermierii aruncau cu ouă spre sediul legislativului UE.

Deși autoritățile de la Bruxelles au anunțat o serie de concesii, fermierii sunt în continuare nemulțumiți, iar furia lor crește. Problemele agricultorilor nu se află pe agenda summit-ului de astăzi, dar fermierii nu și-au pierdut speranța că ele vor fi luate în considerare astăzi.

Situația este încordată și în Franța, unde poliția a început să facă arestări. În continuare, autostrăzile din jurul Parisului sunt blocate. De asemenea, protestele se extind și în alte țări.

Deciziile CE de ultimă oră înainte de summit

CE a propus miercuri, reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, promițând, însă, că va consolida în același timp protecția produselor agricole sensibile din Uniunea Europeană.

Iar drept concesie pentru fermierii din statele membre, CE a avansat propunerea de a permite fermierilor din blocul comunitar să se folosească de derogarea pentru 2024 din reglementările cuprinse în Politica Agricolă Comună (PAC) care îi obligă să mențină anumite terenuri neproductive, după cum a anunțat printr-un comunicat Executivul comunitar. Prea puțin, însă, în raport cu nivelul la care a ajuns nemulțumirile agricultorilor din UE.

Citeste si UE aprobă un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în pline proteste ale fermierilor