Summitul „Coaliției de Voință”. Ilie Bolojan participă prin videoconferință la reuniunea liderilor care susțin securitatea Ucrainei
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/bolojan-langa-zelenski-la-londra.jpg)
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, participă sâmbătă, 11 mai, prin videoconferință, la Summitul „Coaliției de voință” – o reuniune organizată la Kiev, dedicată discutării formării unei forțe internaționale de menținere a păcii, în eventualitatea încheierii unui acord de pace între Ucraina și Rusia. Informația a fost transmisă oficial de Administrația Prezidențială.
Ilie Bolojan, alături de liderii țărilor care sprijină Ucraina
Evenimentul reunește lideri din mai multe state care și-au exprimat disponibilitatea de a contribui – fie cu trupe, fie cu alte forme de sprijin – la o inițiativă menită să ofere Ucrainei garanții de securitate în perioada post-conflict.
Într-un mesaj video difuzat vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat că Ucraina are nevoie de o astfel de „coaliție a voinței”, pe care o consideră esențială pentru menținerea securității și stabilității în regiune, odată cu semnarea unei eventuale păci. Zelenski nu a nominalizat explicit liderii prezenți la reuniune, dar a subliniat importanța ca această coaliție să fie una suficient de solidă pentru a garanta, prin mijloace concrete, securitatea țării sale.
„Avem nevoie de această coaliţie, iar ea trebuie să fie îndeajuns de puternică pentru a garanta securitatea conform viziunii noastre comune”, a spus Zelenski într-un mesaj video, fără a preciza liderii care vor participa la reuniune.
Președintele ucrainean continuă să pledeze pentru aderarea Ucrainei la NATO, însă această opțiune este în prezent exclusă de către administrația americană condusă de Donald Trump. În acest context, liderul de la Kiev încearcă să obțină sprijinul altor actori internaționali, în special al premierului britanic Keir Starmer și al președintelui francez Emmanuel Macron.
Cu sprijinul acestora, a fost lansată ideea unei coaliții formate din state dispuse să contribuie voluntar la formarea unei forțe internaționale de protecție, care să fie desfășurată în Ucraina imediat după un eventual acord cu Moscova.
Moscova respinge ideea și amenință cu escaladarea
Moscova a avertizat că, în cazul în care forța de menținere a păcii propusă va deveni realitate, statele participante vor fi tratate ca beligerante și responsabile pentru escaladarea confruntării.
Reacția Rusiei la această inițiativă a fost fermă. Kremlinul a transmis, în repetate rânduri, că se opune categoric oricărei prezențe militare străine pe teritoriul ucrainean, în special din partea țărilor NATO sau ale Uniunii Europene. Autoritățile ruse consideră că desfășurarea unei astfel de forțe ar echivala cu o implicare directă a acelor state într-un conflict armat cu Rusia.