Surpriză în Bulgaria: Cine sunt oamenii de afaceri care au câștigat alegerile cu mişcarea lor

O nouă mişcare anticorupţie a creat surpriza alegerilor de duminică din Bulgaria, reuşind să întrunească mai multe voturi decât conservatorii fostului premier Boiko Borisov, potrivit estimărilor la ieşirea de la urne citate de AFP.

Surpriza a rezultat în urma acestei a treia runde de alegeri legislative în decurs de un an. Mișcarea e lansată de Kiril Petkov şi Asen Vasiliev, doi oameni de afaceri formaţi în SUA. Cei doi lideri au o experienţă de doar câteva luni ca miniştri în cadrul guvernului interimar tehnocrat.

Slavi Trifonov, cântăreţul anti-sistem care a înregistrat o victorie în timpul scrutinului precedent înainte de a eşua să formeze un guvern, a căzut, potrivit primelor estimări, de la 24% la mai puţin de 10% din voturi. Bulgaria a votat deja de două ori anul acesta, în aprilie şi apoi în iulie, punând capăt unui deceniu în care la putere s-a aflat Borisov, slăbit de manifestaţiile în masă de anul trecut.

Rectorul Universităţii din Sofia, candidat la președinție

Totuşi, diferitele aşa-zise partide “ale schimbării” nu au reuşit până acum să se unească pentru a accede la putere.

Bulgarii au fost chemaţi duminică să aleagă şi preşedintele ţării. Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc în urma primului tur, cu 49% din voturi, comparativ cu 25% câte a întrunit cel mai apropiat contracandidat al său, rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, care este susţinut de GERB.ul statului, devenit popular prin faptul că a susţinut protestele anticorupţie din vara lui 2020,. Turul doi are loc pe 21 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...