Surpriză în Kazahstan

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a propus reforme constituţionale prin care să îşi restrângă atribuţiile şi să transforme regimul „superprezidenţial” într-o republică prezidenţială cu puteri mai mari pentru parlament, potrivit Reuters.

Tokaev a fost ales preşedinte în 2019, cu sprijinul predecesorului său, Nursultan Nazarbaev, care a demisionat după trei decenii la putere, păstrându-şi însă până recent prerogative extinse. Nazarbaev a renunţat la funcţia de şef al consiliului de securitate şi lider al partidului de guvernământ după revolta populară din ianuarie, iar rudele sale au pierdut o serie de funcţii influente în guvernul Kazahstanului şi în companiile de stat.

Săptămâna trecută, un nepot al fostului preşedinte a fost arestat în cadrul unei anchete pentru fraude, iar presa locală a relatat săptămâna aceasta despre reţinerea unui om de afaceri legat de familia lui Nazarbaev.

Adresându-se parlamentului, Tokaev a propus abrogarea unor modificări legale prin care Nazarbaev îşi consolidase puterea. Actualul şef al statului a cerut printre altele modificarea sistemului de alegeri parlamentare şi reînfiinţarea curţii constituţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Ce discuții poartă un șef din poliție cu interlopii! DGA și...

Șoc în instituția poliției din Buzău, odată cu dezvăluirile făcute publice de Ziarul Puterea privind presupusa implicare a șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ)...