SURSE: De ce trag PSD-iștii de timp. Cine urmează după Cioloș și Ciucă

Publicat: 01 nov. 2021, 13:25, de Narcis Popescu, în News , ? cititori
SURSE: De ce trag PSD-iștii de timp. Cine urmează după Cioloș și Ciucă

În ședința de luni dimineață a Biroului Politic Național a PSD, social-democrații au decis prin vot că nu vor vota miercuri Cabinetul Ciucă, singura speranță a liberalilor în acest moment atârnând de negocierile ”la bucată” pe care le duc oamenii lui Cîțu cu fiecare parlamentar în parte.

Surse din PSD spun însă că soarta Cabinetului Ciucă este pecetluită, iar viitoarea propunere de premier va fi tot un liberal, care ar putea fi susținut de PSD.

Liberalii s-au grăbit cu desemnarea lui Ciucă” înainte ca negocierile dintre Iohannis și Ciolacu să avanseze, spun surse din partidul lui Marcel Ciolacu care confirmă că PSD nu va vota susținerea pentru Cabinetul Ciucă cât timp în PSD există mai multe voci care contestă susținerea unui guvern minoritar PNL fără ca PSD să obțină concesii serioase.

Mai exact, PSD vrea să primească mai multe posturi în deconcentrate, dar și bani pentru primarii social-democrați, plus concesii pe proiecte de lege.

De altfel, Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat că PSD nu va merge cu o propunere de premier la Cotroceni, în cazul în care guvernul propus de Nicolae Ciucă va pica la votul de învestitură, pentru că este clar că nici social-democrații nu pot forma o majoritate.

Mai degrabă, spune liderul PSD, mingea încă este în terenul PNL și ar putea face o majoritate în al 12-lea ceas, dacă își flexibilizează poziția. În PNL, în schimb, se vehiculează că Florin Cîțu va fi a treia propunere de premier a lui Iohannis, propunere ce ar urma să primească un vot în Parlament pentru un guvern minoritar care să rămână în funcție până în primăvară.

Surse politice spun că Iohannis și Ciolacu vor avea mai multe runde de discuții în perioada următoare, pentru ca PSD și PNL să ajungă la un acord.