EXCLUSIV! SURSE: Nu accepta propunerile de premier la consultări și nu va agrea alte variante pentru o nouă majoritate parlamentară. De ce vrea Iohannis să lungească consultările

Publicat: 08 oct. 2021, 12:39, de Narcis Popescu, în News , ? cititori
EXCLUSIV! SURSE: Nu accepta propunerile de premier la consultări și nu va agrea alte variante pentru o nouă majoritate parlamentară. De ce vrea Iohannis să lungească consultările

Surse politice spun că planul președintelui este ca săptămâna următoare consultările să nu ajungă la vreun rezultat. Mai exact, Klaus Iohannis nu va agrea altă propunere de premier la consultările cu partidele politice și nu-și va da girul pentru alte variante de a forma o nouă majoritate parlamentară.

Iohannis vrea să prelungească criza politică pentru a forța impunerea unui guvern minoritar condus de Florin Cîțu, pe fondul exploziei numărului de persoane infectate de coronavirus.

Luni sunt programate, începând cu ora 12, consultări la Palatul Cotroceni între președintele Klaus Iohannis și liderii partidelor parlamentare. Surse din Partidul Național Liberal susțin însă că președintele nu urmărește ca aceste consultări să ducă la un rezultat, ci să le folosească drept pretext pentru a trage de timp și va pune lipsa de rezultat a consultărilor pe seama ”rigidității” în discuții a partidelor de opoziție.

De altfel, șeful statului a prevestit încă de vineri că va fi nevoie de mai multe runde de discuții pentru un acord și a îndemnat partidele să nu fie prea rigide. Iohannis ar urma să nu propună alt premier după discuțiile cu partidele parlamentare și nici nu va gira formarea altei coaliții de guvernare.

Aceleași surse liberale spun că președintele vrea să împingă criza politică până în 2022, iar între el și președintele Marcel Ciolacu ar exista un acord ca în cazul în care criza epidemiologică escaladează spre sfârșitul anului, Partidul Social Democrat ar urma să susțină un guvern minoritar PNL, condus de Florin Cîțu, cât timp un guvern interimar are atribuții limitate și nu poate impune noi măsuri restrictive în lupta cu pandemia

Florin Cîțu poate rămâne premier interimar până în februarie

Potrivit articolului 89 din Constituție, președintele poate dizolva Parlamentul și forța organizarea alegerilor anticipate doar după ce Parlamentul respinge de cel puțin două ori propunerile de premier ale președintelui în termen de 60 de zile.

Astfel, dacă mandatul interimar al lui Florin Cîțu expiră pe 25 noiembrie, președintele îl poate prelungi indirect, amânând venirea cu o propunere de nou premier. Spre exemplu, dacă președintele propune un nou premier pe 20 noiembrie, din acel moment începe contabilizarea celor 60 de zile pe care Iohannis le are la dispoziție până la dizolvarea Parlamentului.

E:Ungureanu, deputat USR: ”Iohannis se joacă cu Constituția. Se va alege praful de această coaliție!”

Deputat USR, Emanuel Ungureanu a comentat strategia lui Klaus Iohannis, opinând că președintele se joacă cu Constituția și nu crede că mai este posibilă, refacerea coaliției USR – PNL. ”Cred că tactica domnului Iohannis este una străvezie, folosindu-l astfel pe Florin Cîțu pe post de paratrăsnet în tentativa de a-l menține la șefia unui guvern pe care românii îl înjură. Domnul Cîțu este poate cel mai detestat politician din ultimii ani în România și dacă întrebați românii pe stradă veți avea confirmată această situație, nici Liviu Dragnea nu era atât de urât de oameni cum este în acest moment premierul demis. Totodată, este scandalos că președintele se joacă cu Constituția acum când, iată, am ajuns la peste 300 de morți pe zi, e o situație fără ieșire. Fără îndoială, se va alege praful de această coaliție”, a comentat deputatul USR.