Sute de mii de euro recuperați din tranzacții eșuate. Mii de români au fost ajutați gratuit
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/ECCRomania.jpg)
Peste 210.000 de euro s-au întors în buzunarele consumatorilor români în primele șase luni din 2025, după ce au reclamat probleme apărute în tranzacțiile cu firme din alte state europene.
Mii de reclamaţii din partea consumatorilor
De la zboruri anulate și bagaje pierdute, până la produse defecte și servicii neonorate, reclamațiile au curs în valuri la Centrul European al Consumatorilor (ECC) din România. Instituția mediază litigiile transfrontaliere și caută soluții amiabile între clienți și comercianți.
În primul semestru al anului 2025, ECC România a instrumentat peste 2.900 de solicitări sosite de la consumatori români. De asemenea au fost circa 130 de solicitări de la consumatori din alte state membre UE, inclusiv din Norvegia, Islanda și Marea Britanie.
Transporturile conduc detașat în topul nemulțumirilor
Cele mai frecvente probleme semnalate de români au vizat:
- serviciile de transport – în special transportul aerian – cu o pondere de 36% din totalul reclamațiilor
- sesizări referitoare la produse și servicii diverse (18%)
- îmbrăcăminte și încălțăminte (12%)
- recreație și cultură (10%)
- mobilier și electrocasnice (9%)
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, reclamațiile privind zborurile anulate sau întârziate au înregistrat o creștere de 15%. În schimb, sesizările referitoare la achiziții online de haine și încălțăminte s-au înjumătățit. Cele privind mobilierul și electrocasnicele au scăzut cu aproximativ 30%.
Pe de altă parte, au crescut cu peste 25% reclamațiile privind serviciile din domeniul recreației și culturii, precum biletele la concerte, produse pentru sport sau articole destinate animalelor de companie.
ECC Romania face parte din Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net). Aceasta include 29 de centre din toate cele 27 de state membre ale UE plus Islanda, Norvegia. Centrele oferă informații, consiliere și asistență gratuite și personalizate consumatorilor care au probleme cu tranzacțiile transfrontaliere efectuate într-o altă țară din cadrul Rețelei.