Tablou de 2 milioane de euro furat din Marea Britanie, găsit în România

Publicat: 19 apr. 2024, 10:50, de Filon Stan, în Justitie , ? cititori
Tablou de 2 milioane de euro furat din Marea Britanie, găsit în România
Tablou de 2 milioane de euro furat din Marea Britanie, gasit in Romania

Un tablou de 2 milioane de euro furat din Marea Britanie a fost găsit în România! Se pare că pictura urma să fie vândută pe piața neagră, însă oamenii legii le-au dat planurile peste cap ”afaceriștilor”.

Tablou de 2 milioane de euro furat din Marea Britanie, găsit în România

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, care a fost furat dintr-o galerie de artă din Oxford, Marea Britanie, a fost descoperit pe teritoriul României! Opera de artă urma să fie vândută pe piața neagră, după cum a anunțat vineri Poliția Română.

„Urmare a activităților investigativ-operative efectuate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, în care au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat cu consecințe deosebit de grave, tăinuire și spălare de bani, de pe teritoriul României a fost descoperit un bun mobil cultural de semnificație artistică (tablou) care ar fi făcut obiectul unei tranzacționări pe piața neagră”, a transmis IGPR.

Din verificările făcute de oamenii legii, a reieșit că tabloul ar face parte din lotul sustras în noaptea de 14 martie 2020 dintr-o galerie de tablouri din Oxford, Marea Britanie, având o valoare estimată de 2 milioane de euro.

În cadrul cercetărilor, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice au participat, în 28 iulie 2023, alături de autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii, în Olanda, la Haga, la o întâlnire operativă, unde au fost punctate elementele comune ale anchetelor paralele realizate de către cele două state, în vederea elaborării unei strategii, care să conducă la înfăptuirea justiției.

În 28 decembrie 2023, prin ordonanța procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, a fost dispusă restituirea tabloului în cauză către autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, iar în 26 martie 2024 tabloul a fost restituit autorităților din Marea Britanie. Ulterior, în 29 martie 2024, dosarul a fost înaintat către unitatea de parchet, cu propunere legală.