Drogul ”Frankestein”, de 20 de ori mai puternic ca fentanilul, invadează Marea Britanie

Publicat: 25 mart. 2024, 14:22, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Drogul ”Frankestein”, de 20 de ori mai puternic ca fentanilul, invadează Marea Britanie
drog copil mort Donkey Kong

Drogul ”Frankestein”, mai precis medicamentul nitazen, care este de 20 de ori mai puternic ca fentanilul, se află pe piața neagră din Marea Britanie, unde în vara anului trecut a provocat cel puțin 100 de decese.

Semnalate pentru prima dată în iulie 2021,  nitazenii, procurați clandestin, au pus poliția în alertă. Acest opioid de sinteză ar putea fi de 20 de ori mai puternic comparativ cu fentanilul, care la rândul lui este de 300 de ori mai puternic față de heroina.

Dayl Mail, care a făcut o anchetă privind acest nou drog, precizează că nitazen a fost conceput de compania elvețiană Ciba Pharmaceuticals în anii 1950, ca o alternativă la morfină.

Nitazen este un analgezic foarte, foarte  puternic, prescris pacienților afectați de cancer și unor persoane aflate în convalescență. Totuși, având în vedere că este un analgezic extrem de puternic și mai ales  din teama de o potențială inducere a adicției, autoritățile sanitare nu au autorizat niciodată comercializarea acestui medicament.

Opioidul ”Frankestein”

Cu toate acestea,  s-au găsit chimiști care au dezgropat cercetările companiei elvețiene și au reușit să reproducă formula teribilului medicament în laboratoare clandestine. Și așa, puternicul drog se vinde pe piața neagră, unde este cunoscut sub numele de opioidul ”Frankestein”, inspirat tocmai de efectele acestuia.

”Amestecuri” ucigașe

Mai mult, autorii articolului subliniază că unii traficanți fără scrupule ar amesteca acest opioid cu alte droguri, cum este heroina, alprazolam (xanax) și chiar cu diazepam (valium).

Din păcate, specialiștii au puține informații referitoare la modul de reacție a organismului la nitazeni, întrucât aceste medicamente nu au fost niciodată testate în studii clinice. Dar, potrivit Agenției Naționale pentru Crimă (NCA), în 2023, în Regatul Unit, au fost raportat 100 de decese legate de nitazeni. Și asta numai după doi ani de la semnalarea oficială în Regat a acestui drog.

Autoritățile sanitare în alertă, în Franța

Le Parisien informa recent că, în Franța, în decembrie anul trecut, au fost înregistrate șase cazuri cu ”rapoarte semnificative” cu privire la aceste noi opioide de sinteză, semnalate în patru departamente diferite, în 2023.

De asemenea, a fost raportat și un deces care ar putea fi atribuit consumului de izotonitazen, un derivat al nitazen.

Profesoara Helene Peyriere, șefa centrului de dependență de la Spitalului Universitar Montpellier, citată de presa din Franța, avertizează că aceste medicamente sunt asociate cu un risc major ”de deces” în caz de supraodoze.