Talcul, ”probabil cancerigen”, avertizează OMS

Publicat: 06 iul. 2024, 22:58, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Talcul, ”probabil cancerigen”,  avertizează OMS
talc cancerigen OMS acrilonitril

Talcul este clasificat ”probabil cancerigen” de  Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Tot cancerigen a fost clasificat și acrilonitrilul, un compus utilizat în producția de polimeri.

Experții de la Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, reuniți la Lyon, și-au publicat rezultatele vineri în jurnalul The Lancet Oncology . Ei au clasificat talcul, un mineral natural extras în multe zone geografice, drept „probabil cancerigen” pentru oameni. În special, s-au bazat pe o combinație de dovezi limitate de cancer la om (cancer ovarian) și de dovezi suficiente la animale de laborator.

Produse cosmetice

Potrivit acestora, expunerea are loc mai ales în medii profesionale în timpul extracției, măcinarii sau prelucrării talcului sau în timpul fabricării produselor care îl conțin. În populația generală, apare în special prin utilizarea produselor cosmetice și a pudrelor de corp care conțin talc.

Cu toate acestea, experții nu exclud anumite distorsiuni în studiile care au arătat o creștere a incidenței cancerului. Deși evaluarea s-a concentrat pe talcul care nu conține azbest, contaminarea talcului cu azbest nu a putut fi exclusă în majoritatea studiilor privind oamenii expuși, subliniază cercetătorii.

În iunie, gigantul farmaceutic Johnson&Johnson a ajuns la un acord final cu instanțele din 42 de state din SUA într-un dosar în care talcul este acuzat de provocarea cancerului. Din același motiv, el a fost obligat să plătească 417 milioane de dolari unui reclamant, în 2017.

În anii 1970, a apărut îngrijorarea cu privire la contaminarea talcului cu azbest, care se găsește frecvent în natură în imediata apropiere a  minereurile folosite la producerea talcului. Ulterior, studiile au indicat un risc mai mare de cancer ovarian în rândul utilizatoarelor de talc. O sinteză a studiilor, publicată în ianuarie 2020 și în care sunt incluse 250.000 de femei din Statele Unite, nu a găsit o legătură statistică între folosirea talcului pe zone ale organelor genitale și riscul de cancer ovarian.

Cancer pulmonar

OMS a clasificat și acrilonitrilul, un compus organic volatil utilizat în principal în producția de polimeri, drept „cancerigen” pentru oameni. Această decizie se bazează pe „dovezi suficiente de cancer pulmonar” și dovezi „limitate” de cancer de vezică urinară la bărbați, potrivit IARC.

Acești polimeri sunt folosiți în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice pentru produse de larg consum sau piese pentru automobile.

Acrilonitrilul este prezent și în fumul de țigară. Poluarea aerului este o altă sursă de expunere la acest compus organic.