Italienii au lăsat de izbeliște activitatea principală a Combinatului de oțeluri speciale de la Târgoviște

Publicat: 11 mart. 2024, 19:18, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Italienii au lăsat de izbeliște activitatea principală a Combinatului de oțeluri speciale de la Târgoviște

Beltrame din Italia a plătit în urmă cu doi ani 38,3 milioane de euro plus TVA pentru achiziția combinatului de la Târgoviște. Atunci a promis investiții uriașe.

Italienii de la Beltrame au preluat în urmă cu doi ani Combinatul de oțeluri speciale de la Târgoviște prilej cu care au promis investiții uriașe în societate. De atunci și până acum, lipsește orice inițiativă în ce privește repunerea în funcțiune a cuptorului ceea ce ar presupune reluarea activității de bază a combinatului și anume elaborare de oțel. ”Cuptorul există, trebuie modernizat, însă e nevoie să fie schimbate toate instalațiile pentru a se reduce poluarea. Italienii trebuie să vină cu o instalație de desprăfuire. Deocamdată așteptăm și sperăm”, a declarat pentru PUTEREA un reprezentant al salariaților.

Activitatea combinatului, redenumit Donalam, sub patronajul italienilor se rezumă la producerea de fier beton. Beltrame aduce țaglă din afară, o încălzește aici și o transformă. De altfel, producția de armătură a fost demarată în urmă cu doi ani.

Prin urmare, numărul de salariați nu este grozav, cât cuptorul este ținut pe bară. ”Eram mai mulți, cam 1.000. Acum au rămas în principal cei care au experiență”, a mai spus sursa citată. Salariul unui lucrător metalurg este cuprins între 3.000 și 4.000 de lei. ”Foarte puțin pentru condițiile de muncă. Nu înveți nicăieri meserie, decât în combinat. Trebuie să stai lângă unul care se pricepe și să deprinzi munca”, a mai spus reprezentantul angajaților.

Pe platforma industrială de la Târgoviște e o liniște relativă. În urmă cu doi ani, între noii patroni și angajați s-a încheiat o înțelegere în sensul că pe parcursul derulării investițiilor nu vor avea loc proteste, mitinguri, greve.

Doar că investițiile se lasă așteptate, iar gradul de răbdare al angajaților este pus la încercare. Sau că anunțurile de ultimă oră nu se ridică la amploare celor de acum doi ani.

De exemplu, AFV Beltrame susține că pregătește anul acesta investiții estimate la 20 milioane euro în România. Investițiile vor viza inclusiv decarbonarea proceselor de producție, a declarat directorul de dezvoltare al grupului Beltrame, totodată șef pe operațiunile din România și Franța, Carlo Beltrame, conform publicației SteelOrbis.

Compania are în vedere, pentru 2024, investiții de 16 milioane euro în retehnologizarea facilităților de producție de la Târgoviște, plus cheltuieli de capital (CAPEX) de 4 milioane euro la Călărași. Beltrame a investit anul trecut circa 30 milioane euro în România, pentru modernizarea fabricilor de la Târgoviște și Călărași.

Italienii au promis investiții uriașe în urmă cu doi ani

Compania Beltrame din Italia a promis la venirea la Târgoviște că va construi un combinat pentru producerea oțel-betaonului și a sârmei ghimpate precum și două parcuri fotovoltaice. „Reprezentanții Grupului au anunțat că au în plan dezvoltarea, la Târgoviște, a unui nou combinat, pentru producerea oțel-betonului și a sârmei laminate. Aceste investiții vor genera încă din prima etapă 200 de noi locuri de muncă, până la finalizarea planurilor de dezvoltare fiind create în total peste 1.000 de locuri de muncă.”, a anunțat atunci Guvernul.

Se mai spunea atunci că la combinatul achiziționat producția urma să înceapă în următoarele luni, după investiții în retehnologizare. Nu s-a întâmplat mai nimic de când au curs aceste frumoase gânduri!

La finele 2021, reprezentanții Beltrame au prezentat autorităților din Târgoviște precum și oficialilor din partea Prefecturii planul de dezvoltare. ”Este vorba despre o investiție de 500 milioane de euro, care se compune din modernizarea actualelor facilități de producție, plus o oțelărie nouă, de 300 milioane de euro. Aceasta a fost discuția pe care am avut-o cu unul dintre investitori, nu cu vreun reprezentant. Sper să se concretizeze”, a declarat atunci primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

Achiziția COS Târgoviște s-a ridicat la 38,3 milioane de euro plus TVA.

Activul funcțional industrial „Producere oțel de construcții” al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special, la 301,83 milioane lei. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel. Apoi a trecut în proprietatea  offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni.

AFV Acciaierie Beltrame SpA din Italia este societatea mamă a Grupului AFV Beltrame și are ca obiect principal de activitate producerea de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje. Grupul AFV Beltrame este activ în producerea și distribuția mai multor tipuri de produse siderurgice, deținând facilități de producție în Italia, Franța, SUA, Elveția și România. Companiile membre ale Grupului AFV Beltrame sunt profilate pe producerea și distribuția oțelurilor speciale și barelor din oțel, în majoritatea țărilor din Spațiul Economic European.

În România, Grupul AFV Beltrame activează prin intermediul Donalam S.R.L., care deține și operează aminorul de profile grele al fostului combinat siderurgic din Călărași. În prezent, Donalam S.R.L. este un producător de bare/profile rotunde laminate la cald din oţel de calitate. Din structura Grupului AFV Beltrame face parte, începând cu luna noiembrie 2021, și societatea AFV Beltrame S.R.L., care însă nu a generat cifră de afaceri până în prezent.