Tăriceanu: Vânzarea fabricii Ford Craiova către Otosan e o mișcare neelegantă

Fostul premier al României, Călin Popescu-Tăriceanu,se declară surprins de decizia americanilor de la Ford de a vinde uzina din Craiova către turcii de la Otosan.

Tăriceanu are zeci de ani experiență în industria auto. Fostul premier a declarat, la o masă rotundă organizată de Asociaţia Produ­cătorilor şi Importatorilor de Autovehicule din România (APIA) că mișcarea Ford nu este una foarte elegantă și că ar fi trebuit să se consulte și cu Guvernul României, înainte de a lua decizia să vândă uzina din Craiova.

„Din câte ştiu, americanii nu au avut nici măcar eleganţa să îi anunţe pe cei din guvern că vând către turci. Una era prezenţa americană aici, cu totul altceva sunt turcii. Otosan va face ce vrea el, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. Totodată, Tăriceanu a mai spus că, atunci când Ford a decis să plece din Belgia, a fost o mare dezbatere şi guvernul a luat poziţie.

Cine este Otosan care va cumpăra Ford Craiova

În urma reorganizării la nivel mondial uzina de la Craiova este „transferată“ către Ford Otosan, un joint-venture între Koç Holdings, cea mai mare companie din Turcia cu afaceri de peste 30 de miliarde de  euro, şi Ford Motor Company, a anunțat, în luna martie compania. Koç Holdings deţine deja în România compania Arctic, în care a investit până acum aproximativ 320 milioane de euro.

Uzina Ford de la Craiova va intra în portofoliul celor de la Ford Otosan, în urma unei decizii adoptate de Ford Motor Company odată cu reorganizarea companie americane la nivel internaţional. Uzina din România va fi vândută într-o tranzacţie împărţită în două „tranşe“ – prima de 575 mil. euro, iar o a doua de 140 mil. euro condiţionată de vo­lu­me. În prezent Ford România este al doilea cel mai mare jucător din industria auto lo­ca­lă, cu afaceri anuale de circa 2 miliarde de euro.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole