Țările europene care intenționează să introducă vaccinarea obligatorie

Mai multe țări europene iau în calcul posibilitatea ca în curând vaccinarea anti-coronavirus să devină obligatorie pentru cetățeni.

Spre exemplu, din februarie 2022 Austria va introduce vaccinarea obligatorie pentru toată populația. La polul opus, Bulgaria sau România nu au introdus măsura vaccinării obligatorii anti-Covid pentru nici o categorie de persoane.

În contextul valului 5 al pandemiei și al apariției tulpinei Omicron din ce în ce mai multe guverne europene caută soluții și introduc măsuri restrictive dure pentru ca populația să fie determinată să se vaccineze anti-Covid.

În acest moment, discuțiile s-au mutat spre vaccinarea obligatorie a populației, informează Euronews. Acum două săptămâni, președintele Comisiei Europene Usula von der Leyen a cerut ca oficialii UE să poarte discuții pe tema vaccinării anti-COVID-19 obligatorii.

Vaccinare anti-Covid obligatorie pentru toată populația din Austria

Din 1 februarie, vaccinarea anti-COVID-19 va fi obligatorie în Austria – prima țară din Europa în care se va implementa obligativitatea vaccinării.

Măsura a fost luată la câteva zile după ce Austria a introdus lockdown-ul pentru cei nevaccinați. În scurt timp, lockdown-ul a fost extins pentru toată populația Austriei.

Cancelarul Austriei Alexander Schallenberg a spus că era singurul mod de a ieși din cercul vicios al valurilor de infectări provocate de coronavirus.

Amenzi aplicate în Grecia pentru cei nevaccinați

Grecia va începe să amendeze persoanele de peste 60 de ani care nu se vaccinează. Amenda este de 100 de euro pe lună și se va aplica începând cu 16 ianuarie.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a spus că măsura a fost necesară din cauză că 90% din victimele răpuse de COVID-19 aveau peste 60 de ani. Din septembrie, angajații din domeniul sănătății sunt obligați să se vaccineze. De atunci, Grecia a mai impus și alte restricții pentru cei nevaccinați.

Germania va vota introducerea vaccinului obligatoriu

Parlamentul german urmează să voteze decizia de a face vaccinul anti-COVID-19 obligatoriu.

Între timp, a fost adoptată legea care obligă personalul medical să se vaccineze – un prim pas spre obligativitatea de vaccinare extinsă la nivelul întregii populaţii, care se aşteaptă să fie autorizată la începutul anului viitor.

Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei, a spus că speră ca Bundestag-ul să voteze în favoarea adoptării legii. Vice-cancelarul noului guvern german, Robert Habeck, a spus că „vaccinarea obligatorie ar fi o încălcare a libertății individuale, dar protejează viața și, în ultimă instanță, societatea.”

„Pentru a preveni un al cincilea val, trebuie să facem acum toate pregătirile pentru introducerea obligativității generale de vaccinare”, a explicat Habeck.

Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei care a condus țara timp de mai bine de 16 ani, a spus inițial că vaccinarea nu va fi obligatorie. Însă, la începutul lunii decembrie, Merkel a declarat că dacă ar fi membru al parlamentului ar vota în favoarea obligativității.

Italia, printre primele țări din lume care au introdus vaccinarea obligatorie pentru medici

Italia a fost una dintre primele țări care au introdus vaccinarea obligatorie pentru personalul medical pentru a proteja pacienții.

„Vaccinarea este o cerință esențială pentru a putea profesa (în medicină)”, a declarat ministrul sănătății din Italia. Din 15 decembrie, profesorii, stafful administrativ din școlile italiene, dar și militarii, polițiștii și angajații serviciilor de salvare sunt obligați să se vaccineze.

În loc să extindă obligativitatea vaccinării, Italia a decis să mărească importanța certificatului verde. Pentru a merge la spectacol sau în cluburile de noapte și pentru a participa la evenimente sportive, italienii au nevoie de certificat: vaccinare sau recuperare după boală.

Franța și Marea Britanie impun obligativitatea vaccinării doar pentru anumite categorii

Din luna septembrie, Franța a introdus obligativitatea vaccinării pentru medici, pompieri și șoferii profesioniști.

Oamenii care intră în contact cu publicul la locul de muncă, trebuie să fie vaccinați, recuperați după boală sau să obțină rezultat negativ în urma testării de depistare a COVID. De asemenea, certificatul verde este necesar pentru a intra în baruri, restaurante, săli de sport și multe evenimente publice.

Ministrul sănătății din Franța a spus că vaccinarea obligatorie nu a fost „alegerea făcută de Franța”, explicând că ar fi mult mai dificil să impună obligativitatea în cazul adulților decât pentru copii.

Secretarul britanic al sănătății, Javid Sajid, a spus că vaccinul anti-COVID-19 va fi obligatoriu pentru angajații din domeniul sănătății și al asistenței sociale până pe 1 aprilie.

Javid a mai spus într-un inteviu pentru BBC că nu crede că Marea Britanie „va considera vreodată” vaccinarea obligatorie pentru întreaga populație întrucât cei care se împotrivesc vaccinării sunt foarte puțini.

Suedia și Danemarca: „Vaccinarea trebuie să rămână voluntară”

Un purtător de cuvânt pentru Ministerul Sănătății din Suedia a spus că guvernul nu are în plan introducerea obligativității de vaccinare.

„Strategia de a păstra vaccinarea voluntară, de a mări încrederea și de a ajuta cetățenii să ia decizii informate s-a dovedit a fi de succes pentru a ridica rata vaccinării în Suedia”, a spus purtătorul de cuvânt suedez.

Din 1 decembrie, suedezii trebuie să prezinte un certificat COVID-19 pentru a participa la evenimente în spații interioare cu peste 100 de participanți.

Prim-ministrul danez a spus că oficialii doresc ca decizia de vaccinare să aparțină fiecărui cetățean.

În Danemarca, accesul în multe dintre locurile publice, precum restaurante, săli de cinema și coafoare este interzis celor care nu au certificat COVID-19 care să ateste că s-au vaccinat, s-au recuperat după boală sau au primit rezultat negativ în urma testării.

Ungaria permite companiilor private să aleagă dacă îi obligă pe angajați să se vaccineze

În Ungaria, vaccinarea este obligatorie pentru personalul medical, profesori și persoanele care lucrează la stat. Companiile private au libertatea de a alege dacă le impun angajaților vaccinarea obligatorie sau nu.

Oficialii unguri, inclusiv prim-ministrul Viktor Orban, au îndemnat cetățenii să se vaccineze cât de curând.

Elveția: Obligarea populației de a se vaccina este exclusă

Guvernul elvețian a declarat că „din punct de vedere legal, obligarea populației de a se vaccina este exclusă. Informația ușor de înțeles și transparentă ar trebui să permită fiecărei persoane să ia propriile decizii”, a spus și oficiul de sănătate publică.

Guvernul sau cantoanele locale pot să impună vaccinarea pentru „grupurile vulnerabile și pentru anumiți oameni, în condiții foarte stricte”. Însă, nimeni nu poate fi „forțat” să se vaccineze.

Elveția a votat recent printr-un referendum în favoarea aplicării de măsuri anti-COVID-19, inclusiv menținerea certificatelor de sănătate pentru a avea acces la viața publică.

Letonia impune vaccinul obligatoriu pentru angajații de la stat

Din 15 decembrie, angajații din Letonia vor trebui să prezinte dovada vaccinării sau a recuperării după boală. În instituțiile de stat, măsura se aplică chiar și pentru cei care lucrează de acasă.

Letonia a impus vaccinarea obligatorie pentru doctori, profesori și oamenii din căminele de îngrijire socială. Certificatul este necesar pentru a intra în magazine și restaurante și pentru a participa la evenimente culturale.

Ministrul sănătății leton a spus că țara sa se va inspira din măsurile impuse în alte țări atunci când va lua o decizie în privința vaccinării obligatorii.

Polonia obligă medicii, profesorii, militarii și polițiștii să se vaccineze

Ministerul Sănătății din Polonia a spus că se pregătește să facă obligatorie vaccinarea pentru personalul medical începând cu 1 martie. Va fi introdusă obligativitatea și pentru profesori, militari și polițiști.

Slovenia și Bulgaria nu aplică vaccinarea obligatorie pentru nicio categorie

În Slovenia nu există nicio măsură privind vaccinarea obligatorie, a declarat Ministerul Sănătății pentru Euronews.

„Suntem de acord cu președintele Comisiei Europene că vaccinarea obligatorie ar trebui dezbătută în UE. În orice caz, este nevoie să ajungem la un consens socio-politic mult mai cuprinzător în legătură cu posibila introducere (a măsurii obligativității)”, a spus un consultant al ministerului din Slovenia.

Nici în Bulgaria nu există obligația vaccinării pentru niciun grup de vârstă sau profesional, a spus Ministerul Sănătății bulgar.

Însă, Bulgaria a introdus un certificat de sănătate în octombrie prin care se verifică dacă o persoană a fost vaccinată, s-a recuperat după boală sau a obținut un rezultat negativ în urma testului anti-COVID-19. Certificatul este necesar pentru a putea merge la restaurant, cinema, concert, sala de sport și alte locuri publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...