Telenovela Grupului de lucru pentru raportarea cazurilor Covid 19 continuă: a fost publicat documentul de constituire

Publicat: 19 apr. 2021, 06:58, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Telenovela Grupului de lucru pentru raportarea cazurilor Covid 19 continuă: a fost publicat documentul de constituire

Un nou episod în telenovela Grupului de lucru din Ministerul Sănătății ce se ocupa de modul de raportare a cazurilor Covid 19: premierul Cîțu susține că nu există, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Cioloș publică actul de constituire. Doar că membrii au plecat, odată cu demiterea ministrului Vlad Voiculescu și a secretarului de stat, Andreea Moldovan, deci grupul nu mai există.

Într-o conferință de presă susținută vine, ex-ministrul Vlad Voiculescu susținea că modul de raportare al deceselor Covid 19 ar fi greșit, existând posibile diferențe de mii de cazuri neraportate, motiv pentru care a dispus „de vreo zece zile” o anchetă în acest sens.

Duminică, premierul Cîțu a spus că acest grup de lucru nu e de găsit în minister, fapt ce l-a determinat pe Liviu Iolu, fost purtător de cuvânt în Guvernul Cioloș, să publice documentul de constituire (foto).

Uite grupul, nu e grupul

Printr-o decizie din 12 aprilie, cu trei zile înaintea conferinței de presă de vineri, secretarul de stat Andreea Moldovan impunea constituirea unui „grup tehnic de lucru în vederea verificării modalității de raportare a datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în document.

Grupul ar fi trebuit să verifice mai multe aspecte, de exemplu dacă există erori de raportare în platforme și ce s-a făcut pentru corectarea lor, dacă s-a acordat suportul tehnic necesar managerilor pentru corectitudinea datelor, verificare la DSP-uri pentru a vedea dacă raportările deceselor COVID sunt corecte și la INSP pentru a verifica dacă introducerea datelor în platforma STS de către DSP-uri s-a făcut în mod corect. În urma acestei analize, ar fi trebuit făcute propuneri și recomandări.

Din grupul făceau parte Andreea Moldovean și alte patru persoane, între care doi consilieri personali. Aceștia au plecat din minister odată cu demiterea ei, de miercuri, 13 aprilie.

Grupul de lucru a fost constituit de secretarul de stat Moldovan. Sigur, mai multe persoane au fost concediate prin decizia prim-ministrului, vor trebui înlocuite. Dar grupul de lucru exista, la fel ca deciziile luate de secretarul de stat în timpul mandatului”, a declarat pentru Digi24 fostul ministru Vlad Voiculescu.

Nefiind format la nivelul Ministerului Sănătății, ci la nivelul cabinetului secretarului de stat, grupul a fost desființat automat, odată cu demiterea Andreei Moldovan. Așa se explică de ce nu a mai fost găsit, la solicitarea premierului Cîțu.

I-am cerut ieri secretarului de stat Baciu, în urma informațiilor apărute în presă, să-mi zică dacă există la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru care se ocupă de așa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există. Vom face un grup de lucru care să investigheze și vom urmări toată procedura”, a spus Cîțu duminică.

Explicațiile reprezentanților Ministerului Sănătății

Secretarul de stat Andrei Baciu, căruia Florin Cîțu i-a delegat atribuțiile de ministru interimar la Sănătate, a venit, duminică seara, cu precizări pe această temă:

Ieri, din dispoziția premierului Florin Cîțu, am comunicat tuturor celor din conducerea Ministerului Sănătății să transmită două aspecte: actul normativ prin care a fost constituit un astfel de grup de lucru și un raport de activitate al acestui grup de lucru. Toți secretarii de stat ne-au răspuns în scris, așa cum am rugat, inclusiv secretarul general al Ministerului Sănătății, cu o singură excepție, au spus că nu au cunoștință de acest grup de lucru, dacă există, dacă este vreun document în acest sens.

A fost o singură excepție din partea unei colege care a menționat că știe despre o intenție de a constitui un astfel de grup de lucru, o discuție care a avut loc pe data de 12 și pentru care a fost planificată o primă și eventuală ședință pe data de 14, care nu a avut loc. Alte informații n-a putut să-mi comunice.

Pentru ca un act normativ să producă efecte în interiorul unei instituții, trebuie să fie instituțional, să aibă avize… Aceste lucruri nu există în Ministerul Sănătății. O singură mențiune decisivă. Ministerul Sănătății poate să emită două chestiuni: ordine de ministru sau instrucțiuni. Nu poate să emită decizii”, a declarat, duminică seara, la Antena 3, Andrei Baciu.