Tensiuni în coaliţia de guvernare. Vicepremier: „Încă nu s-a ajuns la ceartă“

Publicat: 16 iul. 2025, 07:14, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Tensiuni în coaliţia de guvernare. Vicepremier: „Încă nu s-a ajuns la ceartă“
sursa: gov.ro

Vicepremierul Tanczos Barna susține că tensiunile din coaliția de guvernare nu au degenerat într-un conflict real și că se vor găsi soluții de compromis pentru ca PSD să rămână la guvernare.

Coaliţia de guvernare, în fierbere

Vicepremierul Tanczos Barna susţine că, în ciuda tensiunilor tot mai evidente dintre partidele aflate la guvernare, situaţia nu a degenerat într-un conflict real, ci rămâne la nivelul unor declaraţii politice. El se arată încrezător că se vor găsi soluţii de compromis, iar PSD va rămâne parte a actualei coaliţii.

„Încă nu s-a ajuns la ceartă, sunt doar mesaje”, a declarat Tanczos, marţi seară, la Antena 3, comentând schimburile de replici dintre liderii coaliţiei.

Acesta a precizat că nu ţine cont de fiecare declaraţie în parte, dar recunoaşte că nu este o perioadă uşoară pentru social-democraţi.

„PSD a fost la guvernare şi în 2023, şi în 2024. Nu este uşor să spui că după doi ani de deficit trebuie să iei asemenea decizii. Dar mă bucur că sunt alături de noi şi au asigurat majoritatea în Parlament. Cu toate mesajele transmise, fără PSD nu s-ar fi făcut majoritate nici de data asta”, a adăugat vicepremierul, care consideră că fără social-democraţi nu ar exista un guvern capabil să-şi asume pachetul de măsuri fiscale.

„Putem găsi soluţii raţionale“

În legătură cu avertismentele venite din partea PSD privind o eventuală ieşire de la guvernare, dacă propunerile lor nu sunt luate în calcul, Tanczos Barna a precizat că discuţiile vor continua: „Sunt la masă, sigur se va ţine cont de recomandările lor în pachetele doi şi trei. Putem găsi soluţii raţionale, normale, de compromis, care să fie acceptate de toată lumea”.

De cealaltă parte, liderii social-democraţi avertizează că nu vor accepta ca doar categoriile cu venituri mici şi medii să suporte costul reformelor. Preşedintele interimar Sorin Grindeanu a cerut reducerea indemnizaţiilor din companiile de stat, impozitarea „băieţilor deştepţi din energie” şi a băncilor cu profituri uriaşe în România. „Dacă noi ne atingem doar de cei cu venituri mici şi medii, dar nu avem curajul să ne uităm la profiturile uriaşe, înseamnă că nu ne vor parteneri în această coaliţie”, a transmis Grindeanu.