Terapia durerii, un drept al pacienților. Proiect de lege

Publicat: 22 apr. 2024, 22:34, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Terapia durerii, un drept al pacienților. Proiect de lege
Terapia durerii, un drept al pacientilor. Proiect de lege

Proiectul de lege privind introducerea „terapiei durerii” în categoria de drepturi ale pacienţilor a primit avizul Comisiei pentru sănătate a Senatului.

Documentul are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienților prin controlul sau înlăturarea durerii.

Proiectul, iniţiat de  senatoarea Nicoleta Pauliuc, defineşte serviciile medicale pentru terapia durerii ca ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice.  Astfel, dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii este inclus în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei şi pentru recuperare.

„ Acest proiect este important pentru că reprezintă o schimbare fundamentală în abordarea medicinei în România: nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau îmbunătăţirea stării bolnavului, ci şi pe eliminarea sau măcar reducerea drastică a suferinţei. Dacă înlăturăm durerea, prin medicamentaţie şi proceduri medicale specifice, îmbunătăţim viaţa bolnavilor şi îi putem ajuta să treacă mai uşor peste nişte momente cu adevărat dificile din viaţa lor. Tehnica medicală şi cunoştinţele noastre au evoluat suficient astfel încât, aproape în fiecare caz putem face lucruri concrete, în sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferinţa celor care se confruntă cu aproape orice tip de afecţiune”, transmite senatoarea Nicoleta Pauliuc.

În cuprinsul propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (L223/2024), se prevede că Ministerul Sănătăţii, celelalte ministere şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, şi, în egală măsură, Ministerul Educaţiei elaborează strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniştilor, precum şi strategia privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii.

De asemenea, inițiatoarea acestui proiect, mai subliniază că este neceară instruirea unor cadre medicale special pentru această specialitate, așa cum este în statele din Vest.

„Pe lângă introducerea dreptului la terapie fără durere, legea pe care am iniţiat-o prevede şi ca oamenii să fie informaţi despre ce înseamnă că pot avea acces la tratamente specifice în acest sens. Un pacient trebuie să ştie că poate merge la orice tip de consultaţie sau intervenţie medicală şi că nu va suferi fizic de pe urma procedurilor la care este supus. Asta poate garanta şi o stare psihologică mai bună. De asemenea, ne trebuie cadre medicale care să fie special instruite pentru această specialitate şi care, în timp, să dezvolte acest domeniu important pentru bunăstarea pacienţilor. În statele dezvoltate din Vest, se lucrează de zeci de ani pe această direcţie din dorinţa de a reduce suferinţa semenilor încercaţi de boală”, a concluzionat Pauliuc.

Ceilalţi iniţiatori ai actului normativ sunt Nelu Tătaru, Adrian Streinu Cercel, Florian Dorel Bodog, Stela Firu, Patriciu Achimaş – Cadariu, Leonard Azamfirei, Cristina Agnes Vecerdi, Corneliu Florin Buicu şi Attila Laszlo.