Tichete educaționale 500 lei. O nouă amânare, nici măcar în aprilie nu e sigură plata

Desi promisese că în ianuarie-febraurie vor veni banii și pentru cei 55.000 de elevi care nu au primit, la finele anului trecut, suma de 500 lei aferentă tichetelor educaționale, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, o dă la întors acum și vorbește de efectuarea plăților abia undeva prin perioada martie-aprilie, dar nimic nu este sigur.

Mai trebuie spus ca între timp, elevii ar trebui să primească și cardurile.

 „Din păcate, durează un pic până când vom putea să le virăm banii. (…)   Eu încerc și ne străduim ca să le putem asigura (tichetele educaționale – n.red) undeva în martie-aprilie. Oricum, mecanismul acesta nu poate să funcționeze așa, să ajungem să dăm banii în timpul anului școlar pentru voucherele educaționale, trebuie să le dăm înainte de începutul anului școlar. Acum, în februarie-martie, o să publicăm noul mecanism și să încercăm să fim mult mai proactivi”, a declarat Boloș pentru edupedu.ro.

La finele lunii decembrie 2022, și cei 190.000 de elevi programați pentru această lună au primit banii cu întârziere.  

Acum, întârzierile sunt cauzate de faptul că numărul de carduri de care este nevoie este mai mare cu 50.000 față de estimările ministerului, motiv pentru care trebuie inițiată procedura de achiziție publică corespunzătoare.

În anul școlar 2022-2023 sunt 405.000 de beneficiari ai tichetelor educaționale de 500 lei, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Pentru 160.000 au fost virații banii în perioada septembrie-noiembrie 2022, 190.000 au primit în decembrie 2022, iar restul de 55.000 ar fi trebuit în perioada ianuarie-februarie 2023, potrivit declarațiilor anterioare ale lui Marcel Boloș.

Suma de 500 de lei se acordă elevilor defavorizați care îndeplinesc anumite condiții și poate fi folosită pentru a cumpăra doar rechizite și haine pentru școală. Anul trecut, banii au ajuns cu întârziere, deoarece a fost nevoie de o aprobare de la Comisia Europeană, deoarece au fost mai mulți beneficiari, se justifica MIPE.

Cine primește ajutorul de 500 lei pentru rechizite

Iată și cine poate să primescă tichetele educaționale de 500 lei pentru rechizite:

– copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei)

– elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Ajutorul de 500 se acordă la cererea unuia dintre părinții elevului. Aceasta trebuie însoțită de adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022.

Dacă în anul școlar precedent, bugetul alocat Schemei naționale de sprijin pentru elevii defavorizați a fost de 122 milioane de lei (pentru 245.000 de beneficiari), în noul an școlar 2022-2023 el a fost suplimentat la peste 150 de milioane de lei. Sprijinul se acordă prin intermediul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Citește și Tichete educaționale 500 lei – Cum se face prima tranzacție și în ce magazine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...