Țigara electronică crește riscul de carii dentare

Deși considerată inofensivă, țigara electronică poate deveni un dușman al danturii. Potrivit unui studiu recent, coordonat de profesori de la Tufts University School of Dental Medicine – SUA, consumatorii de țigări electronice se expun unui risc crescut de a avea carii.

Studiul a fost publicat în Journal of the American Dental Association. Acesta este primul studiu care analizează legătura între folosirea țigării electronice și apariția cariei.

Dimensiunea efectelor asupra sănătății dentare, în particular asupra cariei dentare, este deocamdată relativ necunoscută. În acest moment, încerc doar să sensibilizez, deopotrivă pe medicii dentiști și pe pacienți, explică Karina Irusa, profesor și autorul principal al studiului.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat datele aparținând unui număr de 13.000 de pacienți cu vârste peste 16 ani, tratați în clinici dentare, între anii 2019 și 2022.

Cercetătorii au constatat o diferență între consumatorii de ”electronice” și grupul-martor. Aproximativ 79% dintre consumatorii de țigări electronice au fost identificați ca prezentând un risc ridicat de carii, față de 60% din grupul-martor. La consumatorii de ”electronice”, cariile apar în special pe marginea inferioară a dinților din față.

Potrivit studiului, țigara electronică ar mări riscul de carii din cauza conținutului ridicat de zahăr și din cauza vâscozității lichidului de vapare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...