Toată populația României va fi testată pentru COVID-19 în următoarele 12 luni

Publicat: 01 nov. 2020, 11:01, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Toată populația României va fi testată pentru COVID-19 în următoarele 12 luni

Numărul de testări zilnice și lunare a crescut constant de la startul pandemiei în martie și până în prezent, de la circa 25.000 de testări în martie până la peste 800.000 în octombrie.

Grupul de Comunicare Strategică a făcut publice datele la solicitarea mass-media de a centraliza informațiile referitoare la testări. GCS a venit cu următoarele concluzii:

  • Capacitatea de testare în luna martie a acestui an, la debutul epidemiei în România, era de sub 100 de teste prelucrare în fiecare zi.
  • În luna octombrie a fost atinsă capacitatea de prelucrare a peste 40.000 de teste pe zi.
  • În toată luna martie testele prelucrate au fost 24.654. În prezent sunt efectuate mai multe teste într-o singură zi decât în întreaga lună martie.
  • Capacitatea de testare a fost crescută rapid, de la 24.654 de probe prelucrate în luna martie la 150.720 în luna aprilie.
  • Capacitatea de testare a fost crescută în mod continuu, ajungând la posibilitatea de a efectua, în acest moment, peste 800.000 de teste lunar (în luna octombrie au fost efectuate 823. 057 de teste, iar în luna septembrie 616.745 de teste).

Numărul total de teste realizate până în prezent se ridică la 3,25 milioane. Ceea ce înseamnă circa 15% din totalul populației, dar luând în calcul numărul de retestări putem estima că doar în jur de 10% din populație a fost testată la coronavirus.

De asemenea, luând în calcul creșterea numărului de testări, putem estima că întreaga populație a țării noastre va fi testată în următoarele 12 luni.

O zecime din populați ar putea fi infectată deja

Numărul total de persoane infectate se apropie de 250.000, adică aproximativ 1,25% din populație. Dacă luăm în calcul estimările care arată că numărul real de infectați, dar nedescoperiți, este de zece ori mai mare, se poate estima că aproximativ 10-12% din populație a fost deja infectată.

Estimarea „de zece ori” poate părea mare, dar trebuie înțeles că majoritatea testărilor sunt realizate și acum pe persoanele care au risc crescut de infectare, adică sunt contacți direcți ai unei persoane infectate sau manifestă simptome.

Testarea voluntară a fost la un nivel ridicat pe perioada verii, când era nevoie de test pentru vacanță în străinătate, acum este mai redus din total. Persoanele care nu manifestă simptome și nici nu apar ca fiind contact direct nu se testează deloc.

Imunizarea în masă este departe

Situația este asemănătoare cu cea din celelalte state europene. Pentru imunizarea în masă este nevoie ca 80% din populație, procent care nu va fi atins prea curând. Cel mai probabil vom avea un vaccin înainte de a atinge imunizarea în masă.

În plus, imunizarea în masă mai are o problemă; o persoană infectată și vindecată este imună la coronavirus timp de 3-4 luni, conform datelor adunate până acum. Aceasta înseamnă că respectivele persoane s-ar putea infecta din nou cu coronavirus.

Rata de infectare, similară în mai toate statele europene, inclusiv în state precum Suedia, unde nu s-au luat măsuri drastice de distanțare socială.

De ce carantinăm?

Evident, se pune întrebarea de ce se mai impun atâtea restricții dacă rezultatul final este același. Răspunsul este simplu: sistemul de sănătate nu face față unui număr ridicat de bolnavi care au nevoie de îngrijire, de aceea este necesar ca îmbolnăvirile să se facă pe rând.

Și nu doar la noi; inclusiv Germania, care are un sistem de sănătate mult superior celui autohton și nici nu raportează ca fiind deces de COVID-19 persoanele cu comorbidități, a anunțat, prin vocea Angelei Merkel, că restricțiile sunt necesare tocmai pentru a nu sugruma sistemul de sănătate.

Sigur, am putea lăsa totul la liber, dar am putea ajunge în situația în care spitalele vor fi pline, iar bolnavii lăsași acasă indiferent de simptome. Și nu doar în secțiile ATi, ci în toate spitalele.