Toma Dinu, decanul FAMDR: ”În agricultură, managementul face diferența”

Publicat: 27 feb. 2024, 16:00, de Manuela Dumitru, în Educație , ? cititori
Toma Dinu, decanul FAMDR: ”În agricultură, managementul face diferența”

În agricultură, managementul este foarte important la fermele moderne, unde se lucrează cu tehnologie de ultimă generație, care ajută la pregătirea pământului, la cultivare, recoltare, în fermele de animale. Diferența este dată sau obținută de managementul pe care-l adoptă fiecare în parte.

La Dialogurile Puterii, Decanul Facultății de Management și Dezvoltare Rurală, profesor Toma Dinu, ne sesizează: ”Două firme care sunt alăturate pot avea performanțe diferite. Acolo e clar diferența de management, pentru că au aceleași condiții de sol, aceleași condiții de climă, au aceleași condiții de proximitate față de un centru de  desfacere. Și totuși ele sunt diferite din punct dar al performanțelor pentru că au un   management diferit. Educatia, în general, face diferența. Încercăm să le spunem asta studenților noștri. Avem oportunitatea sau capacitatea de  a-i duce  prin diverse zone din țară pentru a le prezenta exemple de bune practici și, de asemenea, ne bucurăm de o relație foarte apropiată cu fermierii care performează și care ne primesc.”

De la niște țărani în sensul pozitiv, ajungem la ingineri, la specialiști, la o categorie foarte  bine determinată.

”De la niște exploatații mici și mărunte și foarte orientate spre subzistență, ajungem la exploatații care se concentrează din ce în ce mai mult, devin din ce în ce mai mari, mai  profesioniste, mai stabile și devin din ce în ce mai orientate spre piață. Exploatații care au câteva mii, zeci de mii de hectare. Avem cea mai mare exploatație din Uniunea Europeană la momentul acesta. Vorbeam de recentele manifestații ale fermierilor. Probabil că  v-ați uitat la televizor. Au venit acolo si ce mașini agricole au expus. Investițiile astea au trecut pe mâinile lor, au fost nevoiți să investească.  Practic, oamenii  aceștia au pornit de la aproape zero și au construit niște businessuri, astăzi, stabile. 

Și necazul lor sau supărarea este că, venind după doi ani de secetă, peste care s-au mai adăugat și povestea cu războiul din Ucraina și disperarea ucrainenilor de a vinde  pentru a susține apărarea.”

De ce e nevoie de management în agricultură?

Pentru că investițiile sunt costisitoare, pentru că ciclul de producție e mare, pentru că fiecare anotimp poate crea probleme . Tocmai din aceste motive ”Facultatea mea pregătește și fermieri, în mai mică măsură, dar absolvenți noștri se regăsesc în mai mare măsură în zona de vânzare a inputurilor pentru agricultori. Sunt oameni de vânzări, oameni care aleargă, oameni care se regăsesc la marile companii care vând semințe, îngrășăminte, insecticide, erbicide, pesticide, în general către agricultori, mașini agricole.  Avem absolvenți care sunt în asigurări și asigură această interfață cu partea de agricultură.Avem absolvenți care au propriile business-uri,   care au preluat afacerile părinților sau cei care  au lucrat în practică în Anglia și cu banii pe care i-au câștigat acolo și-au cumpărat teren în România. Asta,  ca să aveți idee despre determinarea și despre voința absolvenților noștri de a performa.”

Urmăriți interviul integral, astăzi, de la ora 19.00 la Puterea.ro