Tot ce trebuie să știi despre cireșe: când se culeg, cum se păstrează și ce bunătăți poți face din ele

Publicat: 15 iun. 2025, 22:03, de Alice Călin, în Food , ? cititori
Tot ce trebuie să știi despre cireșe: când se culeg, cum se păstrează și ce bunătăți poți face din ele
Sursă foto: freepik.com / Tot ce trebuie să știi despre cireșe

Cireșele sunt unele dintre cele mai iubite fructe ale verii. Gustul lor dulce și textura cărnoasă atrage toți pofticioșii și toate gospodinele, pregătite să le transforme în diverse bunătăți. Dar pentru a te bucura de cireșe cât mai mult timp, este esențial să știi când să le culegi, cum să le păstrezi și ce minunății poți face cu ele.

Cum și când se culeg cireșele

Nu există o zi anume în care se începe recoltarea cireșelor, însă cei care au experiență își pot da seama după fermitate și după culoare când a sosit vremea. Potrivit agrobiznes.md, pentru fiecare soi există un standard de culoare și mărime stabilit pe piețele de desfacere.

În mod ideal, cireșele trebuie culese dimineața, pe răcoare, când fructele sunt mai ferme. Un criteriu esențial este ca temperatura aerului să nu depășească 27°C, iar cea a fructului 29°C. În felul asta se evită și înmuierea și fermentarea rapidă. Pentru a păstra prospețimea timp mai îndelungat, cireșele trebuie culese cu tot cu codițe.

Sursă foto: freepik.com / Cireșe gata de cules

Sursă foto: freepik.com / Cireșe gata de cules

Un alt aspect important este recipientul în care sunt puse în momentul recoltării. Acesta nu trebuie să fie prea adânc, pentru a evita storcirea fructelor. De aceea, culegătorii industriali folosesc lădițe joase, cu aerisire din toate părțile. Micii grădinari pot urma exemplul acestora pentru o recoltă de calitate.

Odată culese, fructele se țin cel mult o oră în aer liber, într-o zonă ferită de soare. În acest interval, fermele comerciale le aplică o procedură numită hidrorăcire. Cireșele sunt trecute rapid prin apă rece, aproape înghețată, ceea ce ajută la păstrarea prospețimii pentru 10-14 zile. Pentru cei care au doar câțiva copaci sau livezi mai mici, acasă, această metodă nu e fezabilă. În acest caz, cireșele trebuie duse într-un lor răcoros, precum o pivniță sau o ladă frigorifică. Temperatura ideală este între 1 și 4 grade iar umiditatea, ridicată.

Cum păstrezi cireșele mai mult timp și ce poți face cu ele

Pentru a le păstra mai mult timp, poți congela cireșele. Înainte de asta le speli, le usuci bine, le scoți sâmburii și le pui în cutii sau pungi speciale. În congelator rezistă până la 8 luni.

Dacă preferi fructele deshidratate, poți folosi fie un cuptor, la temperatura de 50-75°C, fie un deshidrator. Cireșele uscate se păstrează luni întregi și pot fi folosite pentru prepararea ceaiurilor sau a diverse gustări sănătoase.

O altă metodă de păstrare a cireșelor, preferată printre gospodinele din țara noastră, este conservarea sub formă de dulceață, gem, compot sau sirop. Dacă sunt bine sterilizate, aceste bunătăți pot rezista chiar și câțiva ani. Important e să alegi doar fructe sănătoase și să nu folosești cireșe prea coapte.

Dulceață, compot și alte bunătăți din cireșe

Dulceața de cireșe e printre cele mai apreciate printre iubitorii de dulciuri de casă. Se face din fructe ferme și bine coapte, fierte împreună cu zahăr, fără a le zdrobi. E ideală, de exemplu, peste o porție de papanași cu smântână.

Papanași cu smântână și dulceață de cireșe

Papanași cu smântână și dulceață de cireșe

Gemul are o textură mai moale și e perfect pentru clătite, prăjituri sau direct pe pâinea prăjită unsă cu unt.

Din cireșele mai moi si imperfecte poți face fie siropuri, fie compot. Ambele se fac destul de simplu, adăugând doar apă și zahăr.

Fiind atât de versatile, cireșele se pot întrebuința inclusiv de către iubitorii de alcool. Lichiorul de cireșe, sau cireșata, este ușor de făcut în casă și nu necesită o perioadă foarte lungă de așteptare.

Pentru deserturi reci, înghețată sau smoothie-uri, folosește cireșele congelate. De asemenea, acestea sunt excelente și în aluaturi sau ca decor pentru torturi. Cine nu iubește o prăjitură cu cireșe, coaptă cu drag de mama sau bunica?