Tot ce trebuie să știi despre preschimbarea permisului auto în 2024. Ghid complet

Publicat: 24 mai 2024, 12:12, de Cristina Cohuț, în LIFESTYLE , ? cititori
Tot ce trebuie să știi despre preschimbarea permisului auto în 2024. Ghid complet

Multă lume nu acordă atenție datei expirării permisului de conducere, iar aceasta poate duce la amenzi din partea poliției. Cu toate acestea, procesul de preschimbare a permisului de conducere este mult mai simplu decât pare.

Se apropie termenul de expirare a permisului de conducere și te îngrijorezi în legătură cu întregul proces de schimbare? Ei bine, nu este necesar să îți faci griji, deoarece procedura de schimbare a permisului de conducere nu este atât de complicată pe cât s-ar crede.

Totuși, este important să fii informat încă de la început cu privire la pașii pe care trebuie să îi urmezi și documentele de care vei avea nevoie pentru a evita orice fel de inconveniențe.

Acte necesare pentru preschimbare permis auto

Dacă permisul tău de conducere a expirat deja fără să îți dai seama, nu trebuie să te îngrijorezi. Poți schimba permisul atât înainte, cât și după data expirării.

Cu toate acestea, este esențial să nu te urci la volan dacă știi că permisul tău este expirat.

Pentru a începe procedura de schimbare a permisului de conducere, trebuie să obții o cerere de schimbare permis.

Cererea poate fi descărcată de pe site-ul drpciv.ro sau o primești direct la ghișeul de permise auto, deja completată.

Ai nevoie de buletinul sau cartea de identitate a titularului, atât în original, cât și în copie, și de vechiul permis de conducere în original.

Pentru schimbarea permisului, trebuie să plătești o taxă de 89 de lei, care poate fi achitată la ghișeul de permise, în numerar, sau la BCR, CEC Bank, dar și în rețeaua de stații de plată SelfPay.

Vei primi o dovadă a plății taxei, pe care o vei include în dosarul pentru schimbarea permisului.

În plus, vei avea nevoie de o fișă medicală eliberată de o unitate medicală autorizată, în urma unui control care să ateste aptitudinea ta pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care soliciți permisul auto.

Acest document trebuie adus în original atunci când depui dosarul pentru schimbarea permisului de conducere.

Pentru a rezuma tot ceea ce am menționat mai sus, îți reamintim toate documentele necesare atunci când va trebui să îți schimbi permisul auto:

  • cerere schimbare permis auto
  • cartea de identitate a titularului în copie și în original
  • dovadă achitării taxei pentru schimbarea permisului auto
  • fișa medicală pentru schimbarea permisului auto
  • permis de conducere în original

Procesul devine puțin mai complicat pentru cetățenii străini care vor să solicite schimbarea permisului de conducere în România.

Acte necesare schimbare permis de conducere cetățeni străini

Schimbarea permisului auto este o procedură care implică mai multe documente, în special pentru cetățenii străini. Pe lângă actele menționate anterior, aceștia vor avea nevoie și de următoarele:

  • carte de rezidență
  • permis de ședere în România
  • certificat de înregistrare
  • pașaportul în copie și în original

Dacă te afli în situația de a-ți fi pierdut permisul de conducere, este important să știi că nu este necesară schimbarea acestuia.

Conform legislației, autoritățile pot elibera un duplicat al permisului de conducere. Aceeași procedură se aplică și în cazul în care îți modifici numele din cartea de identitate.