Toţi indicii bursei româneşti au înregistrat scăderi în primul trimestru

Publicat: 15 iul. 2022, 16:46, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Toţi indicii bursei româneşti au înregistrat scăderi în primul trimestru
BVB

Toţi indicii bursei româneşti au înregistrat scăderi cuprinse între 5,35% şi 0,71% în primul trimestru al anului 2022 comparativ cu finalul anului 2021, cu excepţia indicelui ROTX care a marcat o creştere de 0,44%, potrivit unui raport publicat vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Indicele ROTX este un indice dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de Valori din Viena care reflectă în timp real mişcarea acţiunilor ‘blue chip’ tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Indicele de referinţă BET, care include evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB, a avut o scădere de 2,7% la 31 martie 2022 comparativ cu finalul anului 2021. Şi indicele BET-TR, care surprinde, în plus faţă de BET, şi dividendele acordate de companiile cuprinse în acesta, a atins un nivel de 22.950 puncte, diminuat cu 0,7% faţă de finalul anului 2021”, arată Raportul ASF privind evoluţia pieţei de capital în primul trimestru al acestui an.

Totodată, indicele BETAeRO, care reflectă evoluţia companiilor reprezentative de pe piaţa AeRO, selectate în funcţie de criterii de lichiditate şi de capitalizare free-float, a înregistrat la 31 martie 2022 cea mai mare scădere, de aproximativ 5,35%.

Indicii BET şi BET-TR cuprind evoluţiile acţiunilor a 17 companii: Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, Bursa de Valori Bucureşti, CONPET, Alro, Digi Communications, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Purcari, Sphera Franchise Group, Teraplast, One United Properties, Transport Trade Services şi Aquila Part Prod COM.

„Pe fondul tensiunilor politice dintre Rusia şi Ucraina, evoluţiile pieţelor bursiere au înregistrat o deteriorare, însă nu de aceeaşi intensitate cu cea din martie 2020, când pieţele au reacţionat la incertitudinile economice şi sociale generate de pandemia de COVID-19. Comparativ cu nivelul înregistrat la începutul anului 2020, indicii bursieri româneşti au avut evoluţii ascendente pe termen lung, exceptând cele două episoade de volatilitate pe pieţele financiare cauzate de pandemie ori de războiul din Ucraina”, se menţionează în raport.